Matolcsy György: új világgazdasági rend, új szabályokkal

Hírek Tóth Balázs
Napjainkban új szabályokkal, új világgazdasági rend alakul ki, amelyet alapvetően négy kulcsszóval, az új világgazdaság trendjeivel lehet jellemezni, ezek a digitalizáció, a zöld gazdaság elterjedése, a kreativitás mindenoldalú térnyerése és Eurázsia újbóli megerősödése, felemelkedése – emelte ki Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett 59. Közgazdász-vándorgyűlésen, amelyet idén is online rendeztek meg.

A jegybank elnöke rámutatott: rendkívüli helyzetben vagyunk, a koronavírus-járvány 4. hulláma lesújtott ránk. Most azonban az ország összehasonlíthatatlanul jobb helyzetben van, mint 2009-ben, az akkori gazdasági krízis idején.

Matolcsy György jelezte:

az új világrend, és új világgazdaság kialakulását felgyorsították a válságok, napjainkban a pandémia követeli meg az új világrend kialakulását.

A koronavírus-járvány felgyorsította a digitalizációt és a zöld gazdaságra való átállást, az új technológiák elterjedését. Jelezte: nagyon nehéz évtized előtt állunk, a mostani évtized egy viharos, háborgó tengerhez hasonlítható.

A jegybank-elnök emlékeztetett: most szerencsés helyzetben vagyunk, Magyarország mind gazdasági, mind társadalmi szempontból sokkal jobb helyzetben van, mint a 2008-2009-es válság idején, mert tíz sikeres évet mondhatunk a magunkénak, csak ezután érte el az országot a világgazdasági krízis, amely egészségügyi válságként indult el. Az elmúlt évtizeddel ellentétben a gazdaság terén új kihívás jelent meg, nevezetesen az infláció, amit Matolcsy György közellenségnek nevezett, hozzátéve, a Magyar Nemzeti Bank már megindította ellene a harcot.

Már megkezdtük az infláció elleni harcot, de ez nem csupán magyar jelenség

– húzta alá.

A világgazdaság folyamatait, a kilábalást tekintve Kína és az Egyesült Államok jár az élen, gyorsabban áll talpra, gyorsabban lábal ki a krízisből, mint az Európai Unió. Magyarország a mostani, pandémia okozta válságkezelésben is a sikeres országok közé sorolható. A GDP szintjét tekintve az idei év második negyedévének végére már elértük a válság előtti szintet, de az eurózóna ezzel szemben még nem.

Megint emeltek az alapkamaton

Európa országainak mezőnye ketté szakadt, mi a sikeres 10-12 válságkezelő állam csoportjába tartozunk – jelezte Matolcsy György, hozzátéve, hazánknak a 2008-as válság után 6 és fél év kellett ahhoz, hogy kilábaljunk a krízisből, most csak másfél évet igényelt a kilábalás.

Elenyésző az uniós pénzek szerepe a gazdaságban

Magyarország most nagyon gyors, V alakú kilábalást valósított meg – mutatott rá. Ennek egyik oka az volt, hogy Magyarország Európa bajnok volt a hitelezésben, és 2008-as válság kezelése hitelezés-központú volt, ezt kiegészítette a beruházás-központú kríziskezelés.

Az MNB elnöke rámutatott: a hitel bizalmat jelent, aki nem bízik a jövőben, abban, hogy a holnap jobb lesz, az nem vesz fel hitelt.

Jelezte: a válságkezelés hatására minden országban megugrottak a deficitek és az államadósságok. Van hatékony válságkezelés és van nem hatékony, a nem hatásos kríziskezelésben még nem érték el a válság előtti gazdasági teljesítményt, közéjük tartozik például az EU-országok közül Franciaország, Németország, hazánk viszont sikeres válságkezelő országok között szerepel.

Az MNB több mint tízmilliárd forintot juttatott a gazdaságba a válság kezelésére, a jegybanki programok kifejezetten célzottak voltak, ennek egyik legjelentősebb elemét az NHP Hajrá program jelentette.

Fotó: ESB Professional, PuzzlePix/Shutterstock

Jelezte: a következő években megnő a kreatív ipar szerepe, ennek jeleként a kreatív gondolatok és a tehetségek felértékelődnek, új technológiák, például a nanotechnológia, a robotok szerepe, vagy a mesterséges intelligencia kerül előtérbe. Ez igaz lesz mind a termékekre, mind a szolgáltatásokra is, felértékelődnek a tudásra épített termékek -jelezte Matolcsy György.

Az új gazdaság zöld lesz, ez azt jelenti, hogy fenntarthatóbbá kell tenni a pénzügyeket is, a válság következtében 10 évet ugrott előre a fenntarthatóság, mint szemlélet is. Ez igaz lesz az államadósságokat nézve is, már a közeljövőben újra a fenntarthatóság és az egyensúlyra törekvés uralkodik majd a gazdaság- és pénzügypolitikákban is

Kifejtette: zöld átmenetet él át Magyarország is, hazánkban is beruházásokkal kell megvalósítani az átállást.

Nagy segítséget jelenthetnek ebben a zöld hitelek is, például a jegybank zöld otthon programja. Ezen a téren is határozott döntésekre van szükség, ha az állam képes erre, akkor jó helyzetbe kerülhetünk.

Matolcsy György úgy vélte: a magyar jegybank az egyik első a világon a zöld átmenet megvalósításában, finanszírozásában. A jegybank megkapta a törvényhozástól a zöld mandátumot, ez nagyon fontos volt a zöld programok elindításához . Az MNB zöld programja kiterjed a tőkepiacokra és a bankrendszerre is, emellett az MNB a zöld program végrehajtását magára nézve is kötelezőnek tartja.

Óriási költségei lesznek a zöld átállásnak

A jegybank elnöke szerint a jövő gazdaságában a tőke, a technológia, a tudás és a tehetség meghatározó szerepet játszik, a gazdaság erre való áttérését felgyorsította a koronavírus-járvány, amelyik ország nem kapcsolja össze ezt a négy tényezőt a zöld átmenetre, az veszíteni fog.

A jegybank elnöke rámutatott:

annak is hatása van a gazdasági fejlődésre, hogy Magyarországon rosszul gondolkodunk az egészség szerepéről, az egészségügyről.

Wizz Air Budapest Félmaraton résztvevõi a Lánchídon. (Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Fontos, hogy az emberek törődjenek az egészségükkel, akkor leszünk gazdagok, ha egészségesen élünk, gondolkodunk – hangsúlyozta.

Matolcsy György az előttünk álló évtizedről elmondta: Kína és az Egyesült Államok versenye határozza majd meg a jövőt, de a két állam rivalizálása egyelőre Dávid és Góliát harcát idézi, mert Kína jelenleg még sok szempontból szegény országnak számít, hozzátéve, ez leginkább a technológiai szférában mutatkozik meg, a távol-keleti óriásnak ebben még lemaradása van. Az Európai Unió ezzel szemben bajban van – mutatott rá, Európa birodalmat akar építeni, holott erre a mostani állapotában nem alkalmas, sőt az EU egy szétforgácsolt államalakulat.

Az MNB elnöke jelezte:

Magyarország számára jó az a stratégia, hogy ha nem tudunk Európából tudást és technológiát importálni, akkor Ázsiából és az Egyesült Államokból kell azt megszereznünk.

A jegybankelnök végezetül azt hangsúlyozta, hogy Magyarország jó helyzetben van, az elmúlt 10 év eredményei után egy újabb sikeres 10 év következhet.

A GDP öt százaléka megy családtámogatásokra

(Borítókép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke előadást tart az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen a Nyíregyházi Egyetemen 2019. szeptember 5-én. (MTI/Czeglédi Zsolt)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink