Matolcsy György: új pénzügyi forradalom küszöbén állunk

Hírek Figyelo.hu

A 20-as évtized közgazdasági gondolkodása az 1940-es és 1970-es évtizedekből meríthet, ugyanakkor központi szerepe lehet a fenntarthatóságnak

– mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság 58. Vándorgyűlésén. Durván indult az évtized, már 2019 végén elkezdődött a napsütéses hét év vége, azonban ennyire brutális indulásra kevesen számítottak.

A közgazdasági ciklusok alapján a 2020-as évek hasonlíthatnak az 1940-es évekre és az 1970-es évekre is, sőt az 1940-es és 1970-es évtized trendjei egyszerre érvényesülhetnek. A VG.hu beszámolója szerint Matolcsy György reményét fejezte ki: szerencsés esetben inkább a 70-es évekre hasonlít majd a következő évtized.

Az új évtized is a technológiához szükséges nyersanyagokért folytatott küzdelemről szólhat, most az IT lehet a középpontban – hangsúlyozta a jegybankelnök.

A 2020-as évek nyertese Ázsia lehet, ezen belül pedig Kína.

A GDP, a top 100 cég, a népesség és a K+F szempontjából is erős koncentráció alakulhat ki ebben a régióban.

A jegybankok a költségvetés mellé lépnek a 20-as években a költségvetés és a jegybankok egyszerre határozhatják meg a monetáris tere

– hívta fel a figyelmet Matolcsy György. A 2000-es évek elején a hitelintézetek uralták a monetáris teret – emlékeztetett. A bankrendszer nem tűnik el, a magánszektor továbbra is erős marad.

A 20-as évek elején ugyan lesz egy inflációs ugrás, azonban nem láthatóak olyan folyamatok, amelyek gyorsan emelnék a drágulás ütemét – tért át az inflációs folyamatokra az MNB elnöke. Mind a 40-es, mind a 70-es éveket erős inflációs folyamatok határozták meg, ebben eltérő lehet az előttünk álló évtized.

(Borítókép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke érkezik a monetáris tanács döntéséről tartott sajtótájékoztatóra a jegybank székházában 2019. március 26-án. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink