Matolcsy György bírálta a kormány gazdaságpolitikáját

Hírek Tóth Balázs
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja, és ez sokba kerül. Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válság közeli helyzetben van – az Rtl.hu tudósítása szerint egyebek mellett erről is beszélt Matolcsy György a parlament gazdasági bizottságának mai ülésén – közölte a vg.hu.

A Rtl.hu szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank 2021. évről szóló üzleti jelentését ismertette a bizottságban és ennek során fogalmazott meg erős kritikát a kormány gazdaságpolitikáról. Matolcsy György arról is beszélt, hogy jövőre 15-18 százalék lesz az infláció, ennek okai az energiaár-robbanás és az élelmiszer-infláció. Bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban – állítólag ez is elhangzott a bizottság ülésén. (A Világgazdaság kereste az MNB-t, a cikk megjelenéséig nem érkezett reakció.)

Tordai Bence, ellenzéki képviselő Facebook bejegyzése szerint Matolcsy György úgy fogalmazott, hogy megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja, és ez sokba kerül. „Az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket” – tette hozzá az MNB elnöke. Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt – tette hozzá. Az MNB elnöke a saját maga kormányzati ciklusával szemben is mintha kritikát gyakorolt volna. Még 2010-2013 között volt nemzetgazdasági miniszter, erről most azt mondta, hogy ”2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után pedig rossz döntéseket hozott a kormány„. A legfontosabb problémák közé sorolta az energiahatékonysági beruházások elmaradását és a mezőgazdaság klímaválságra való felkészítésének hiányát. A jegybankban úgy kalkulálnak, hogy mintegy 20 ezer milliárd forintot kellene az energiahatékonyság növelésére fordítani. Ez abszolút prioritás, mert ”az energiahatékonyság a kiút legfontosabb eleme„.

Fotó: MTI

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink