Másfél milliárd embert haragított magára Prága

Hírek Figyelo.hu

Ellenintézkedéseket helyezett kilátásba Csehország ellen Kína, miután Miloš Vystrčil, a cseh szenátus elnöke Prágában fogadta Joseph Wu tajvani külügyminisztert, és ígéretet tett rá, hogy segíti a sziget integrálódását a nemzetközi közösségbe. Kína a saját elválaszthatatlan részének tekinti Tajvant – olvasható a VG cikkében.

Fegyverkezik Tajvan

A „legitim ellenintézkedésekről” Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő beszélt a Bloomberg jelentése szerint, amely nem részletezte, miféle szankciókról lehet szó. Kína prágai nagykövetsége szintén elítélte a cseheket,

amiért „szeparatista tevékenységhez nyújtottak platformot”.

Vystrčil ellenben arról beszélt, hogy a találkozó a demokrácia, a szabadság és a jogállam iránti támogatást fejezte ki. „A cseh szenátus támogatja Tajvan felvételét a nemzetközi szervezetekbe” – mondta újságíróknak Wuval együtt tartott rövid sajtótájékoztatóján.

Ez nem az első összeütközés a két fél közt. Tavaly Peking „1,4 milliárd kínai ellenségének” nevezte Vystrčilt, amiért egy 90 fős delegációval Tajvanba látogatott. A küldöttség tagja volt a prágai polgármester, Zdeněk Hřib is, aki testvérvárossá nyilvánította Tajpejt.

Választást vesztett Babis

(Borítókép: Miloš Vystrčil és Joseph Wu Fotó: Michal Cizek / AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink