Márciusra kamatemelést várnak az amerikai piacok

Hírek D. GY.
Közgazdászok szerint a Federal Reserve úton van a felé, hogy március elején kamatot emeljen.

Múlt pénteki adatok szerint decemberben mindössze 199 ezer új munkahely keletkezett az Egyesült Államokban, ez kevesebb, mint a fele az elemzők által vártnak és jóval elmarad a 2021 átlagában kimutatott 537 ezertől.

Ugyanakkor számos elemző felhívja a figyelmet arra, hogy a munkanélküliségi ráta csökken, a decemberi 3,9 százalék közeledik a pandémia előtti 3,5 százalékhoz.

Ezzel párhuzamosan az átlagos órabér 0,6 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest, ami éve szinten 4,7 százalékot jelent.

A JPMorgan Chase közgazdászai ennek alapján már márciusra kamatemelést várnak a Fedtől, holott korábban csak júniusra tették ennek időpontját. A Bank of America nagyon feszített munkaerőpiacot jósol az idei első negyedévre, ami szintén a márciusi kamatemelés irányába mutat, hasonlóan vélekedik a Barclays is.

A pénzpolitika irányítói korábban azt jelezték, hogy a monetáris szigorításnak akkor jöhet el az ideje, ha a foglalkoztatottsági ráta eléri a pandémia előtti 63 százalékos szintet. Ez a mutató jelenleg 61,9 százalékon áll, 3,6 millió emberrel kevesebben vannak jelen a munkaerőpiacon, mint a pandémia előtt.

Zöld inflációra figyelmeztet az EKB

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink