Már nem vényköteles az Algopyrin

Hírek Figyelo.hu

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyezte, hogy

mostantól recept nélkül is elérhető legyen a patikákban az Algopyrin.

A tabletta az egyik legkedveltebb hazai fájdalom- és lázcsillapító – derül ki a Sanofi közleményéből.

Mostantól tehát nem kell receptre felíratni az Algopyrint, hiszen – a gyógyszer előnyeinek és lehetséges kockázatainak gondos értékelése után – az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte az Algopyrin tabletta vény nélküli kiadhatóságát. A metamizol-nátrium hatóanyagú készítmény 2007 óta volt vényköteles, ezzel együtt népszerűsége máig töretlen maradt a fájdalomcsillapítók között:

a metamizol hatóanyagú gyógyszerek közül ma is ezt használják a legtöbben.

Az Algopyrin hatóanyagát a német Hoechst gyógyszergyár fejlesztett ki 98 évvel ezelőtt. Számos klinikai vizsgálat igazolja, hogy a metamizol hatékony és jól tolerálható fájdalom- és lázcsillapító. És nem csupán a házipatika fontos gyógyszere: a kórházi ellátás kritikus szakaszaiban, például a műtétet követő időszakban, valamint az intenzív osztályokon is használnak metamizol-tartalmú gyógyszereket Európa számos országában.

Az OGYÉI jóváhagyó határozata 2020. február 14-én lépett életbe, ennek értelmében a jelenleg nagykereskedelmi és gyógyszertári forgalomban, illetve készleten lévő termékek már vény nélkül adhatók ki

– közölte Asztalos Andrea, az Algopyrint gyártó Sanofi-Aventis kommunikációs igazgatója. Azt is elmondta, hogy a közeljövőben széleskörű ismertető kampányba kezdenek annak érdekében, hogy a közvélemény első kézből szerezhessen információkat a 10-es és 20-as kiszerelésű Algopyrin tabletták beszerezhetőségének megváltozásáról.

.

Borítókép: Varga Anikó expediáló szakasszisztens ellenőrzi a rendszert. A hibamentes és gyorsabb kiszolgálás igényével patikai robotot telepített tulajdonosa a debreceni Tócós Patikába. A kétkarú berendezés egyidejűleg 12-14.000 doboz és 7000 termék kezelését végzi digitális, vonalkódos recept alapján. (MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink