Már minden harmadik regisztrált megkapta az oltást

Hírek figyelo.hu

A reprodukció ráta egy alá csökkent, 0,98 százalék – jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Hozzátette: ez az a viszonyszám, amely azt mutatja, hogy egy fertőzött hány másiknak adja át a betegséget.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma tetőzik, magas számokkal küzdünk, ezért fontos, hogy a védelmi intézkedéseket meghosszabbították.

Jelenleg 9459 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1117-en vannak lélegeztetőgépen. Súlyos formában zajlik a betegség, nagyon gyorsan tud romlani a betegek állapota, fulladást, szív-ér rendszeri tüneteket okozhat, magas lázzal is járhat.

Már a 4,2 milliót is meghaladja az oltásra regisztráltak száma. A teljes lakosság 32 százaléka már oltott, míg az Európai Unióban a lakosság 17 százaléka kapta meg a vakcinát. Már 3 145 592 fő megkapta az első védőoltást, közülük 1 349 314-en már a második dózison is túl vannak.

Ne reménykedjen senki abban, aki nem veszi fel oltást, hogy majd azok védettséget jelentenek számára, akiket már beoltottak

– hangsúlyozta a tiszti főorvos. A vírus nagyon ragályos, és a mutánsok nagyon veszélyesek azokra, akik nem kaptak védőoltást.

Az új fertőzöttek száma 5216, a járvány kezdete óta összesen 742 198 főre nőtt a beazonosított koronavírusos betegek száma. Meghalt 241, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 24 762 főre emelkedett – mondta a tisztifőorvos.

Az oltásra jelentkezett idősek 90 százaléka és a regisztrált 18–59 év közöttiek közel fele (49,6 százaléka) is már megkapta az oltást.

Az emlékeztető oltásokkal kapcsolatban elmondta, pillanatnyilag korrekt egzakt válasz nincs erre a kérdésre. Éppen tegnap jelent meg a Pfizer közleménye, mely szerint elképzelhető, hogy emlékeztető oltásra lesz szükség. Egyelőre még nem telt el annyi idő az első dózisok beadása óta, hogy erre a kérdésre válaszolni lehessen – erősítette meg Müller Cecília. A vakcinagyártók is folyamatosan vizsgálják az oltások után az ellenanyagszintet, így ez immunológiai szempontból jelenleg nyitott kérdés.

(Borítókép: Vagdaltné Vadas Gabriella diplomás ápoló beolt egy nőt az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagjával a Soproni Gyógyközpont oltópontján 2021. április 13-án. (MTI/Filep István)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink