Már folyik az olaj a Mol vecsési kútjából

Hírek vg.hu
A próbatermelés zajlik, a Mol jövőre további fúrásokra készül a vecsési területen.

Már zajlik a próbatermelés a Mol Nyrt. Vecsés 2. olajkútján. A lelőhelyen indítható olaj- és gázkutatásra, illetve -termelésre 2015-ben nyert koncessziós jogot a társaság.

Még folynak a vizsgálatok

A Mol első találata ezen koncesszió keretében 2016-ban volt Tóalmásnál, az a kút napi 160 köbméter olajat ad – mondta újságírók előtt Homonnay Ádám, a Mol kutatási-termelési vezetője a vecsési helyszínen. A Vecsés 2. kútból napi mintegy 100 köbméter olajat hoznak a felszínre a Geoinform technológiájával. E kút a várakozások szerint mintegy 25 éven át járul majd hozzá az ország olajellátásához. Előtte azonban le kell zárulnia a területen folyó, információszerző rétegvizsgálatnak, amelyet további vizsgálatok követnek. Mintegy száz, a mostanihoz hasonló hozamú olajkúttal lenne kielégíthető az ország teljes olajigénye.

A lelőhely olaja viszonylag nagy sűrűségű, 35-36 Celsius-fokon már szilárd. Egyelőre tartálykocsin szállítják a Mol százhalombattai finomítójába. Ennek az olajnak nincs gáztartalma, így nincs teendője a lelőhelyen létesített gázfáklyának.

Későbbi tervek szerint a társaság újabb kutakat fúr le a helyszínen, a következő lépés a Vecsés 1. kút beindítása lesz.

Növelni kell a termelést

A Molnak az országban 11, a most bemutatotthoz hasonló koncessziós területe van, de ez a legígéretesebb. A társaság adja az ország olajellátásának 10 és gázellátásának 15 százalékát. A következő öt évben 200 milliárd forint szán olaj- és gázkutatása fellendítésére, hogy elérje a kormány által elvárt, évi 2 milliárd köbméteres gáztermelést.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink