MAKISZ konferencia: A lízingpiac követeléskezelési sajátosságai

Hírek Bódy Géza

A lízingpiac követeléskezelési sajátosságairól beszélt Zs. Nagy István a Magyar Lízingszövetség elnöke a MAKISZ Világgazdasággal és a Figyelővel szervezett konferenciáján. A lizinfinanszírozási és szolgáltatási piac idei első féléves adatait szemlélteti, hogy kétezer milliárd forintnyi a kintlévőség 429 milliárdos kihelyezés mellett, 34 ezer új szerződéssel, 332 ezres ügyfélállománnyal.

A legtöbb ügyfél a kkv-szektorból, illetve a lakosság köréből érkezik.

A legnagyobb szeletet a gépjármű-finanszírozás teszi ki, a bruttó eszközérték mintegy 70-75 százalékát finanszírozzák a hazai lízingcégek. Ezzel együtt járnak a problémás szerződések, a lakossági fogyasztási hitel területén.

A lakosság tekintetében ellenben javult a nem teljesítő hitelek aránya min a személyi – mind a gépjármű, mind pedig az áruvásárlási hitel tekintetében.

A válságok hatása a lízingpiacra

Például 2008-hoz képest megtörtént többek között a CHF kivezetése, a bejöttek a támogatott programok, a valós önrészek, az ügynöki szabályozások. Élénkült a lízing beruházás, köszönhetően például az NHP-nek, az Exim Banknak és a KAVOSZ intézkedéseinek.

Mit hoz a jövő?

Az elnök szerint:

digitalizációt, euró-finanszírozást, támogatott programok szerepének növelését, ügyféligények változását.

Címlapkép: Kallus György Világgazdaság

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink