Május végi felszállással tervez az EasyJet

Hírek figyelo.hu
A brit fapados légitársaság súlyos veszteségeket könyvelt el a télen, és az idei második negyedévben is csak mérsékelt forgalomra számít, de május végén már növelné kapacitásait.

Figyeljük az európai helyzetet, és azt látjuk, hogy az oltási programok gyorsulnak, a legtöbb ország május végén tervezik sűríteni, illetve újraindítani a repülőjáratait

– értékelte a helyzetet a társaság vezérigazgatója.

Az EasyJet a márciusban lezárult pénzügyi félévében az előrejelzéseknél kisebb, 690-730 millió fontos veszteséget ért el, a vártnál hatékonyabb költségcsökkentő intézkedéseinek köszönhetően. A fapados légitársaság bevételei 90 százalékkal elmaradtak a tavalyi év azonos időszakától; az októbertől márciusig tartó időszakban kapacitásainak kihasználtsága mindössze 14 százalékos volt.

Az EasyJet most azzal számol, hogy a világjárvány előtti, 2019-ben regisztrált forgalmának 20 százalékát is elérheti az idei második negyedévben.

A fapados társaság fő piacának számító Egyesült Királyságban már elkezdődött a nyitás, a belföldi turizmus május közepétől indulhat újra. A londoni kormányzat tervei szerint idén a nyári turisztikai szezon is sem marad el, de azt, hogy mikortól engedélyezik a nemzetközi utazásokat, még nem jelentették be, ahogy azt sem, hogy melyek lesznek azok az országok, ahová a britek biztonsággal utazhatnak. Az azonban már most biztosnak látszik, hogy az utazóknak – hiába rendelkeznek oltási igazolvánnyal – hazaérkezésükkor PCR-tesztet kell csináltatniuk, valamint, ha járványügyi szempontból kockázatos országban nyaraltak, kötelezően karanténba kell vonulniuk.

(Borítókép: A Liszt Ferenc-repülőtér irányítótornya 2017. január 18-án. A repülőtér irányítótornyából a HungaroControl területén kialakított új irányítóközpontba kerül át a repülőtéri forgalom irányítása, első lépésként, 2017 áprilisától a vészhelyzeti irányítói funkció, majd várhatóan 2018 után már a teljes irányítás átkerül a toronyból a repülőtér szomszédságában lévő épületbe. (MTI Fotó: Kovács Tamás)

További híreink