Majd negyedmillió romániai gyermek nem kapott kanyaró elleni oltást

Hírek
Összesen 224 202, kilenc hónap és kilenc év közötti romániai gyermek nincs beoltva kanyaró ellen – derül ki a bukaresti egészségügyi minisztérium által közzétett jelentésből. Gond az is, hogy nem létezik tartalékkészlet oltóanyagból járványok esetére – emelte ki a jelentésből a kronika.ro hírportál. 

A román egészségügyi és a belügyi tárca a múlt héten indított felvilágosító kampányt, illetve kérte a megyéket, hogy azonosítsák azokat a kilenc hónap és kilenc év közötti gyerekeket, akik nincsenek beoltva kanyaró ellen. Romániában tavaly szeptember óta kanyarójárvány van. Az eddigi adatok szerint több mint nyolcezer személy betegedett meg, de 31 halálos áldozat is van. A kampány keretében valamennyi megyében létesítettek egy, a megyei tanács, a helyi önkormányzatok és a megyei egészségügyi igazgatóságok képviselőiből álló bizottságot. A testületet feladata gyakorlatba ültetni a kanyarójárvány további terjedését gátló intézkedéstervet.

A bizottságok országszerte 2 277 olyan települést azonosítottak, ahol fennáll a kanyaró-gócpontok kialakulásának kockázata; többnyire romák lakta településekről van szó, amelyekben nincsenek háziorvosok. Ezeken a településeken oltási központokat létesítenek. Románia szerte 964 ilyen központ alakul, amelyekben 1 929 orvos és 2 080 egészségügyi asszisztens lát el szolgálatot. A szaktárca által közzétett dokumentum az országos oltási program keretében beadott vakcinákkal kapcsolatos beszerzésekre is kitér. Eszerint a B típusú hepatitis ellen védő oltóanyagot több mint 27 ezer csecsemő nem kapta meg, a BCG oltást pedig mintegy 12 ezer, de más vakcinák esetében is hasonlóan rossz az arány. Kiemelkedően rossz a 6 éves korúak oltottsága a négykomponensű vakcinával, ugyanis 190 ezerre van szükség évente, és június végéig több mint 116 ezer gyermek beoltatlan maradt. A minisztériumnak az Agerpres hírügynökség által ismertetett jelentése rávilágít a romániai oltási program néhány gyenge pontjára, például, hogy nem létezik tartalékkészlet járványok esetére, és hogy nem különítenek el költségvetést a sürgősségi esetekben való közbelépésre, illetve nincs ilyen helyzetekre felkészített személyzet, sem egységes eljárás, amely ilyenkor alkalmazandó.

A romániai kanyaróoltási helyzetről szerdán jelentést tevő Florian Bodog egészségügyi miniszter szankciókat is javasolt Mihai Tudose kormányfőnek. Öt megyei közegészségügyi igazgatósági vezetőt váltanak le, az erdélyi Krassó-Szörény és Hunyad, a moldvai Neamţ, valamint a havaslaföldi Prahova és Ilfov megye igazgatóit, mert nem szervezték meg rendesen az oltási kampányt, ezekben a megyékben az oltottsági arány 50 százalék alatt van, holott Románia 95 százalékot vállalt a kanyaró elleni védekezésben. A minisztérium több más megye egészségügyi vezetőit figyelmeztetésben részesíti az oltási lemaradások miatt. Mihai Tudose kormányfő újságírói kérdésre közölte, hogy az egészségügyi tárca vezetőjét nem váltja le.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink