Magyarországra is érkezik a Jansen-vakcinából

Hírek Figyelo.hu

Kedden 28 800 adag Janssen vakcina érkezik, amivel a honvédségi oltóbuszokon fognak oltani, ez egy egyoltásos koronavírus elleni védőoltás – erősítette meg Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Hozzátette: 248 040 Pfizer/BioNTech szállítmány is jön. A héten a kórházi oltópontokon a Pfizer/BioNTech és Szputnyik V vakcinákkal oltanak a szakemberek.

A Világgazdaság beszámolója szerint jellemzően az időseket már beoltották, alig van olyan idős személy, aki kérte az oltást és még nem kapta meg. A bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók oltásával kapcsolatban elmondta, a gondozók, óvónők és tanárok 80 százaléka megjelent az oltáson, de az operatív törzs úgy döntött, hogy akik valami miatt eddig nem vették fel a védőoltást, azoknak kapnak még egy lehetőséget, hogy minél teljesebb legyen az oktatói hálózat védettsége.

Müller Cecília a fiatalokat is arra kérte, hogy regisztráljanak, hiszen ha beérkeznek az oltóanyagok, akkor ők is sorra kerülnek.

Az elmúlt 24 órában a fertőzöttek száma mérséklődött 5077 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 725 241 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Úgy tűnik, hogy a járvány harmadik hulláma tetőzött

– hangsúlyozta.

Jelenleg 10 740 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 1249-en vannak lélegeztetőgépen, ami még mindig magas szám. A Covid-19 betegségek egy része szövődményesen zajlik, a tisztifőorvos a poszt covid ambulanciák hálózata kapcsán elmondta, a házi orvosokon keresztül lehet az ambulanciákhoz fordulni, és ott megoldást találnak a tünetek enyhítésére.

(Borítókép: Joseph Prezioso, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink