Magyarországot és Lengyelországot fenyegetik a franciák

Hírek
Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter az uniós források visszatartásával fenyegetőzött augusztus 29-én a francia nagykövetek éves konferenciáján. A francia politikus fenyegetőzése több ponton is hibás, ugyanakkor megmutatja, milyen Európai Uniót képzel el az Emmanuel Macron vezette ország.  

A francia külügyminiszter szerint Franciaország nem akar egy populista Európát finanszírozni, ezért úgy véli, hogy a keleti bevándorlásellenes tagállamoknak idomulniuk kell Franciaország és Németország (egyébként totálisan elhibázott) bevándorláspolitikájához.

A hírhedten bevándorlás- és kvótapárti francia kormány láthatóan már azt a látszatot sem kívánja fenntartani, hogy az Unió egy demokratikus közösség, melyben minden tagállam szava ugyanannyit ér. Ha valaki nem ért egyet az önfeladó nyugati migrációs politikával, akkor azt azonnal sarokba kell állítani némi populistázás kíséretében. Az láthatóan nem számít a haladó nyugati politikusoknak, hogy az egyszerű polgár véleménye inkább Orbán Viktoréhoz áll közel, mintsem Emmanuel Macronéhoz.

A támogatási kártya kijátszása nem újkeletű dolog, ugyanakkor érdemes látni, hogy azt a pénzt sem Magyarország, sem Lengyelország nem ajándékba kapja, ráadásul a franciák nem dönthetnek egyedül ebben a kérdésben.

A hamarosan kezdődő EP-választási kampány nyitának is értelmezhetőek a francia külügyminiszter szavai, hiszen a nyugati tagállamok vezetőinek szemében jellemzően Orbán Viktor a „rossz fiú”, mert eltérő véleményt képvisel bevándorlásügyben, és ezt nem is titkolja. A bevándorlást megállítani akaró kelet-közép-európai államok véleménye nem túl népszerű az európai liberális elit körében, ezért minden eszközzel igyekeznek letörni a kisebb tagállamok szarvát.

A migránsbarát politikai erők látják, hogy a magyar álláspont Európa-szerte egyre elfogadottabbnak számít, ezért fenyegetőzéssel igyekeznek érvényre juttatni akaratukat, ahelyett, hogy megkérdeznék az emberek véleményét, ahogy az Magyarországon is történt 2016. október 2-án.

Borítókép: Jean-Yves Le Drian

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink