„A Magyar Autóklub (MAK) mély megdöbbenéssel értesült Ámon Ada, Budapest Főváros Önkormányzata Klíma és Környezeti Főosztálya vezetőjének tervéről, amelyet egy podcast műsorban mondott el, hogy minden 10 évnél idősebb autót ki kell tiltani a fővárosból. A MAK – mint Magyarország legnagyobb és legrégebbi autós civilszervezete – országos autós érdekvédelmi egyesület álláspontja, hogy ez nem csupán autós, hanem széles körű társadalmi érdekekkel is ellentétes” – közölte a Magyar Autóklub.

Az autóklub emlékeztet, hogy jelenleg, több mint 438 ezer 10 évnél idősebb, forgalomban lévő autó üzemel Budapesten, ami a teljes fővárosi személygépkocsi-állomány több, mint 60 százaléka.

Ennek tulajdonosait és üzemeltetőit súlyosan diszkriminálná, ellehetetlenítené munkájuk, szolgáltatásaik ellátásában, családjaik ügyeinek intézésében, gyermekeik iskolába járásában stb. Fenti intézkedés ugyancsak korlátozná az agglomerációból Budapestre munkába járók tömegeit – közölték.

A Magyar Autóklub arra kéri a döntéshozókat, hogy készüljenek hatásvizsgálatok, a döntéseket előzze meg valódi elemzés és szakmai, társadalmi vita, amelybe vonják be a MAK-ot. Korábban megírtuk, hogy Szentkirályi Alexandra volt kormányszóvivő, a Fidesz főpolgármester-jelöltje arra hívta fel a figyelmet, hogy a Klímaügynökség új vezetője azt mondta, hogy azon dolgozik, hogy a 10 évnél idősebb autókat kitiltsák a városból. Jelenleg 440 ezer 10 évnél régebbi budapesti autó jár a főváros utcáin a Belügyminisztérium adatai szerint.

Fotó: Csudai Sándor