Lukasenkát gépfegyverrel a kezében filmezték

Hírek Figyelo.hu

Gépfegyverrel mászkált személyes testőrsége körében Aljakszandar Lukasenka fehérorosz vezető, miután földet ért elnöki helikoptere a fővárosban – írja a Mandiner.

A tüntetések immár több mint egy hete folynak szerte Belaruszban, miután a jelenleg is regnáló elnök feltételezhetően – ismét – elcsalta a választás eredményét,

így idén is szert téve 80 százalékos támogatottságra a választók körében. Egy tüntetés hétfőn is kirobbant Minszkben, melyen egyes beszámolók szerint több mint tízezren vettek részt. Az esetről több videó is megtekinthető a Belsat belarusz hírügynökség Telegram oldalán.

Lekapcsolják az ellenzéket

A fehérorosz hatóságok őrizetbe vették hétfőn az ellenzéki koordinációs tanács két tagját.

Olha Kovalkovát és Szjarhej Dilevszkit a rendőrség különleges részlege vette őrizetbe a minszki traktorgyár bejáratánál, egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen váddal.

A koordinációs tanács Kovalkova Facebook-oldalán közzétett nyilatkozata szerint engedély nélküli tömegtüntetés szervezésével vádolják őket. Az ellenzék múlt kedden alakította meg a koordinációs tanácsot, amelynek az a célja, hogy tárgyalásos úton megegyezzen a kormánnyal a hatalom átadásáról. Több tucat tagja között értelmiségiek és politikusok is vannak. A hatóságok azonban csütörtökön büntetőjogi eljárást indítottak a testület ellen a hatalom megszerzésére tett illegális kísérlet vádjával.

(Borítókép: A fehérorosz állami televízió és rádió által közreadott, videofelvételről készített képen Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök golyóálló mellényben, Kalasnyikov-géppisztollyal felfegyverkezve köszönti a minszki elnöki palotát védő rohamrendőröket, miközben a közelben a távozását követelő tömeg tüntet 2020. augusztus 23-án. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Lukasenka csalással győzött.
MTI/AP/Fehérorosz állami televízió és rádió)

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink