Lendületes gyarapodásban a német vagyon

Hírek Murányi Ernő
Németország állampolgárainak pénzügyi vagyona az első negyedévben lendületesen nőtt, és az időszak végére megközelítette a 8000 milliárd eurót. Ám sokkal jobban is állhatnának a németek, ha nem tartanák pénzük jelentős részét készpénzben vagy rövid távú bankbetétekben.

A német háztartások pénzügyi vagyona az idei első negyedévben 216 milliárd euróval, 7950 milliárdra nőtt – közölte a Bundesbank. Az euróhegy messze legnagyobb részét azonban még mindig készpénzben vagy például egynapos és lekötött betétekben tartják – írja a Handelsblatt

A német központi bank ugyanakkor rámutat: a gyarapodás javarészt a befektetések, elsősorban a tőzsdei részvények és a befektetési jegyek felértékelődésének köszönhető.

Az első negyedévben összességében 129 milliárd eurós árfolyamnyereséget értek el megtakarításaikon a németek. A részvényárfolyamok emelkedése 42 milliárd euróval gazdagította a lakosságot, míg a befektetési alapok befektetési jegyei 61 milliárd eurót fialtak.

A biztosítási és nyugdíjcélú megtakarítások értéke is 19 milliárd euróval emelkedett. Emellett a háztartások több pénzt helyeztek el hosszabb lejáratú, magasabb hozamú betétekbe is.

A németek óvatosan bánnak a pénzzel

Mivel azonban a pénzügyi eszközök messze legnagyobb részét, 41 százalékát még mindig készpénzben és betétekben tartják, a vagyonnak ezen része után egyáltalán nem, vagy csak az infláció alatti mértékben tettek szert passzív jövedelemre, azaz

a megtakarításoknak ez a része lassan, de biztosan erodálódik.

Érdekes fejlemény, hogy a magyar lakossági megtakarítók mintha előrébb járnának pénzügyi tudatosságban német társaiknál, hiszen a hazai első negyedéves kimutatás szerint a magyar háztartásoknál lévő készpénz állománya a 2023 első negyedévi 7,3-ről márciusra 6,6 százalékra csökkent. A betéteknél – amelyeknek a legnagyobb része lekötetlen számlapénz – hasonlóan alakult a helyzet: a részesedésük 1,7 százalékponttal, 14,4 százalékra olvadt egy év alatt.

A két tételt összeadva tehát kereken 21 százalék a többé-kevésbé improduktív hányada a befektéseinknek, ami a német arányszám nagyjából felét teszi ki.

Bizonyos lassú változás azonban már látszik a németek pénzügyi viselkedésén is. A háztartások az első negyedévben 33 milliárd eurót vontak ki az alacsony kamatozású látra szóló betétekből, ami magasabb kamatozású lekötött betétekbe áramlott.

„Ez a változás pedig az adatgyűjtés 1991-es kezdete óta a legnagyobb negyedéven belüli növekedés” – emelte ki a Bundesbank, hozzátéve, hogy a többi befektetési formával még mindig nagyon csínján bánnak a németek.

Megcsappant a hitelfelvételi kedv

Mindeközben a lakossági adósságteher 2160 milliárd eurón stagnált, mivel a Bundesbank szerint rendkívül kevés lakáshitelt vettek fel a tárgyidőszakban. Összességében tehát a németek nettó pénzügyi vagyona 214 milliárd euróval, 5790 milliárd euróra nőtt.

A jelentés szerint azonban ez a gigantikus összeg nagyon egyenlőtlenül oszlik meg: a háztartások 10 százaléka rendelkezik a nettó pénzügyi vagyon több mint 70 százalékával.

A Bundesbank elemzésében figyelembe veszi

  • a készpénzt és
  • a bankbetéteket,
  • az értékpapírokat, így például a részvényeket, illetve a befektetési alapokat, valamint
  • a biztosítókkal szembeni követeléseket, miközben az ingatlanokat figyelmen kívül hagyja.

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink