Leáll Oroszország a járvány miatt

Hírek Lengyel Gabriella
A járvány továbbra is szedi áldozatait Oroszországban, tegnap 1106 halálesetet jelentettek a hatóságok. Az Európában regisztrált halálesetek harmadát ott regisztrálják. A kormány erőfeszítései az oltakozás növelésére egyelőre hiábavalónak bizonyultak, mert a mintegy 146 millió lakosból csak 49 milliót oltottak be eddig.

Újabb csúcsot ért el a koronavírus fertőzésben elhunytak napi száma Oroszországban, a drámai helyzet arra kényszerítette a Kremlt, hogy szigorúbb intézkedéseket hozzon. A vírus terjedésének megfékezése érdekében Vlagyimir Putyin általános munkaszünetet rendelt el október 30. és november 7. között.

Ez idő alatt a legtöbb állami szervezet és magánvállalkozás felfüggeszti működését, bezárnak az üzletek, a szórakozóhelyek, és leállnak az óvodák, iskolák is.

Csak a kulcsfontosságú élelmiszerboltok és gyógyszertárak maradhatnak nyitva.

Ellehetetlenítenék az egyik legismertebb telefongyártót Oroszországban

A múzeumokba, színházakba, koncerttermekbe és más közösségi helyszínekre csak azok léphetnek be, akiknek okostelefonjukon megvan a digitális kód, amely igazolja, hogy oltottak, vagy felépültek a betegségből. A kormány továbbra is nagy erőkkel, lottójátékkal és hasonló ösztönzőkkel próbálja rávenni a szkeptikusokat, mielőbb oltassák be magukat.

Oroszországban tegnap 36 446 új koronavírus fertőzöttet regisztráltak, valamivel kevesebbet, mint az elmúlt napokban.

Az orosz nemzeti koronavírus-munkacsoport kedden 1106 halálesetről számolt be, ez a legmagasabb szám a járvány kezdete óta. Ezzel 232 775-re nőtt az ország hivatalos halálos áldozatainak száma, ami messze a legrosszabb adat Európában.

Az alacsony átoltottság miatt az egész kelet-európai térségben nagyon gyorsan terjed a delta variáns.

Ukrajnában és Bulgáriában is naponta dől meg a halálozási rekord. Ukrajna 41 millió lakosának körülbelül 16 százaléka részesült teljes körű védőoltásban. Az elmúlt héten nőtt a megerősített esetek és halálozások száma, az ukrán egészségügyi minisztérium kedden rekordszámú, 734 halálesetet jelentett 24 óra leforgása alatt.

Bulgária, az Európai Unió legkevésbé átoltott országa, a felnőtt lakosság alig 25 százaléka tekinthető teljesen oltottnak. Kedden 5863 új megbetegedést és 243 halálesetet jelentettek, mindkettő országos napi rekord. Az egészségügyi dolgozók attól tartanak, hogy a fertőzések legújabb hulláma összedönti az ország amúgy is gyengélkedő egészségügyi ellátórendszerét.

Majdnem megduplázódott a napi fertőzésszám

(Borítókép: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink