De mit jelent a mérsékelt fogyasztás? A legfrissebb tanulmányok szerint három sor csoki havonta és 13 százalékkal kevesebb az esély egy szívinfarktusra. Angliában a szív és érrendszeri betegségek komoly problémát okoznak. Például 900 ezer embert érint szívelégtelenség. Így érthető miért is zajlanak ilyen irányú kutatások.
De hogyan képes a csokoládé csökkenteni az ilyesfajta betegségek kialakulásának esélyét? Egy szó: flavonoid. Ez az alapvetően növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoport megtalálható a csokiban is. Egyik legfőbb jótékony hatása az emberi szervezetre, hogy tágítja és „tisztítja” az ereket. Ezáltal csökkentve a szívinfarktus esélyét – írja a Daily Mail.
A kutatás vezetője, Dr. Chakaykrit Krittanawong szerint flavonoidok fokozzák a szervezetben a nitrogén-monoxid arányát, ezáltal pedig kiszélesednek az erek, és gyorsul a vérkeringés. Hozzátette azonban: „csakis a mérsékelt fogyasztás az egészséges, hiszen a csokoládé rengeteg telített zsírt és cukrot is tartalmaz”. A tudós véleménye szerint akkor járunk a legjobban, ha étcsokoládét fogyasztunk, de azt is mértékkel.
Borítókép: Csokoládéval kombinált ruhát visel egy modell a brüsszeli csokoládévásár divatbemutatóján 2017. február 9-én. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)