KSH: 8,7 százalékkal nőtt az ipari termelés májusban

Hírek
Májusban 8,7 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,1 százalékkal bővült – jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

Az ipar májusi növekedése az idei legmagasabb adat, márciusban 8,0 százalékos, áprilisban 6,3 százalékos bővülést mért a KSH. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban az előző hónaphoz mérten 1,4 százalékkal nőtt. A termelés az év első öt hónapjában 6,7 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Kihívás lehet

Az elemzői várakozásokat felülmúlva bővült az ipari termelés májusban, ugyanakkor az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint kihívást jelent majd az első öt hónap 6,7 százalékos növekedésének fenntartása. Ezért a Századvég 5 százalék körüli, az ING pedig inkább 6 százalék körüli növekedést vár 2019 egészére.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője kiemelte: az ipar kifejezetten erős hónapot zárt májusban, ami még a várakozásokat is meghaladta. Az előző hónaphoz hasonlóan úgy tudott a magyar ipar kedvező eredményt elérni, hogy közben a német ipar gyengélkedett – mutatott rá.

Virovácz Péter, az ING senior elemzője azt írta: nem csak a piaci várakozást felmúlva növekedett az ipari kibocsátás, hanem még gyorsult is az áprilisihoz képest. Hozzátette, hogy az első öt hónapban látott 6,7 százalék körüli magyar ipari növekedés fenntartása jelentős kihívás lesz a gyengélkedő külső környezet tükrében, és inkább 6 százalék körüli növekedést vár az év egészére.

 

Borítókép: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink