Korszakváltás a magyar légvédelemben – Jön a NASAMS, megy a KUB

Hírek vg.hu
A NASAMS-3 első elemei a hírek szerint már megérkeztek, a hadrendbe állítás legkorábban jövőre várható – közölte a Világgazdaság.

Hatalmasat lépett előre a magyar légvédelem a norvég–amerikai NASAMS-3, a rövid és közép-hatótávolságú légvédelmi rendszer legmodernebb változata beszerzésével. Érdemes hangsúlyozni, hogy az egyébként sokoldalú, kiváló rendszer nem véd a ballisztikus rakéták ellen, de eredményesen szedi le az ellenséges harci gépeket, drónokat, cirkáló rakétákat.

A NASAMS-3 első elemei a hírek szerint már megérkeztek, a hadrendbe állítás legkorábban jövőre várható. Ez a rendszer azért is jó választás, mert nagy fokú integrálási képességei vannak. Azaz a meglévő hazai rendszereket, például a rövid hatótávolságú, teherautóról indítható Mistral rakétákat, vagy a JAS 39-es Gripenek legtöbb levegő-levegő rakétafegyverét integrálni lehet a földi indítású NASAMS rakéta-gerincrendszerbe.

Ugyanis a földi, mobil telepítésű NASAMS rendszer ugyanazt a légvédelmi rakétát használja, az AIM-120-as AMRAAM ER C7/C8-ast (nem olcsó, darabja több mint egymillió dollár), amely a Gripeneken a megnövelt közép-hatótávolságú levegő-levegő rakétafegyvereket alkotja. Magyarország többtucatnyi ilyen rakétafegyvert rendelt az amerikai Defense Security Cooperation Agencytől (DSCA).

Világszerte terjed a trend, hogy költség- és kapacitástakarékossági szempontok alapján az eddigi levegő-levegő rakétákat erősebb hajtómű, vagy egy második, indító-fokozat beiktatásával földi indításúakká is tegyék. Tehát ugyanazt a rakétát használja a harci gép fent a levegőben egy másik repülő/cirkáló rakéta/drón ellen, mint amit a földi bázisú légvédelmi rendszer.

A magyar légvédelmet erősítik a németektől 2021-ben vásárolt IRIS-T levegő-levegő rakéták (darabjuk félmillió dollár körül kóstál), amelyek kompatibilisek a NASAMS-szal. Emellett a NASAMS-mérnökök szerint a Gripenek másik, könnyebb, kis hatótávolságú levegő-levegő rakétája, az AIM-9L Sidewinder X-változata is alkalmazható a norvég–amerikai földi rendszerben.

Magyarország vásárolt az MBDA-konszern által tervezett-gyártott, a következő generációt jelentő, ultramodern Meteor nagy hatótávolságú (+200km) és igen drága – darabja több mint kétmillió euró – levegő-levegő, ramjet hajtóműves rakétákat is, amelyek felszerelhetőek a JAS 39-esekre. (A Meteorok azonban nem indíthatók a NASAMS rendszerből.)

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink