Kormányinfó: üzemanyag-hiány fenyeget az ukránok zsarolása miatt

Hírek Járdi Roland
Szokatlan időpontban, péntek reggel 9 órától tartott kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. A kormányzati tájékoztatón részt vett Bóka János uniós ügyekért felelős miniszter is – közölte a Világgazdaság.

A kormány tegnapi ülésén tárgyalt a háború és annak következményeiről. Egy újabb nehézséggel voltunk kénytelenek szembesülni, miután Ukrajna teljesen érthetetlen módon a kőolaj szállítás leállításával zsarolja Magyarországot és Szlovákiát – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető szerint Ukrajna azt a két országot zsarolja, amely következetesen áll ki a béke és a fegyverszünet között, ezt az bizonyítja, hogy a Lukoil nem szerepel a szankciós listán.

A miniszter szerint az átállás nem lehetséges egyik pillanatról a másikra, szerinte ezzel lehetetlen helyzetbe hozza a magyar családokat.

Ha a helyzet nem oldódik meg, üzemanyaghiány lehet, de pánikra semmi ok – mondta, hozzátéve, hogy szeptemberig ezt a kérdést meg kell oldani. Pedig hazánkon keresztül kap Ukrajna földgázt és villamos energiát. Éppen ezért Magyarország nem akarja viszont zsarolni Ukrajnát, de az nem járja, hogy bennünket zsarolnak, tette hozzá.

A bizottságot arra kérte, hogy lássa el a közvetítő szerepet, ha ez nem sikerül, akkor más megoldást keresnek. Bóka János uniós miniszter szerint az EU szerződéseket sért Ukrajna, a tagállamok ebben a helyzetben konzultációt folytatnak, ha ezek nem vezetnek eredményre, akkor a választottbíróság eljárása következik. Ezen túlmenően vizsgálják, hogy a társulási megállapodást mellett a WTO megállapodást is sért-e.

Vérlázító és gyalázat a migrációs ítélet

Gulyás Gergely elmondta, hogy tárgyalni kell Brüsszellel a migrációs büntetésről, ezzel együtt szerinte vérlázító és gyalázat az ítélet. „Ha valaki az ítélet indoklását elolvasssa, átsüt, hogy Magyarországgal szembeni gyűlölettel találozhatunk”, tette hozzá. Érdemi segítséget Brüsszeltől nem kaptunk, eddig 2 milliárd euróba került a határkerítés. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány meg akar állapodni, de ha a megállapodás az lesz, hogy a külső határt nem tartható, akkor is valamilyen megoldást kell találni.

Lezárult a soros elnökség első szakasza

Bóka János jelezte, hogy a tanács első szakasza lezárult, következik a nyári szünet, utána folytatódik az uniós ügyek minisztereinek tanácsülésével. Elmondta, hogy több mint 800 delegáció 3000 résztvevője vett részt ezeken az eseményeken. Tanácskoztak a környezetvédelmi, illetve energiaügyi miniszterek is ismertetése szerint.

A teljes cikk itt olvasható.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink