Korlátozzák a kijárást, de az iskolák nyitva maradnak Szlovákiában

Hírek Moszkovits János

Vészhelyzetet, kijárási korlátozásokat vezetett be a pozsonyi kormány. Az intézkedést a szakértői tanácsadó testület sürgette, annak érdekében, hogy ez ország elkerülje a humanitárius katasztrófát.

A vészhelyzet csütörtök reggel lép életbe és 14 napig érvényben marad.

A négypárti kormánykoalíció egyik tagja, az Emberekért (Za ľudí) formáció a döntés ellen szavazott, mert a korlátozások mindenkire, tehát a beoltott személyekre is vonatkoznak. Ez pedig nem motiválja az embereket, hogy oltakozzanak, érvelt a pártot képviselő kormányfő-helyettes.

A kijárási korlátozás alól van jó néhány kivétel:

  • Munkába járni lehet, ha nem lehetséges home officeban elvégezni a feladatot. Erről a munkáltató dönt. A belotatlan, vagy a fertőzésen több mint fél éve átesett dolgozókat két naponként kell tesztelni.
  • A vállalkozók számára is ajánlott a távmunka.
  • A kormányülésen két párt szorgalmazta az iskolák bezárását, de egyelőre marad a jelenléti oktatás. A szülő vagy a jogosult személy a kisgyermekeket elkísérheti óvodába, iskolába.
  • A nélkülözhetetlen közszükségleti cikkeket – élelmet, gyógyszert, tisztálkodó szereket, állateledelt, újságot a lakóhelyhez legközelebb eső árusítóhelyen kell beszerezni. Minden más üzlet, illetve vendéglátó- és szórakozóhely bezár.
  • Bankba, biztosítóhoz, szervizbe, postára lehet menni, de csak a legközelebbihez.
  • Persze orvoshoz is el lehet járni, akár hozzátartozói segítséggel is. A gondozásra szoruló családtag vagy ismerős is látogatható.
  • Háziállatot az otthon egy kilométeres körzetében lehet sétáltatni.
  • A természetben tartózkodni, sportolni lehet, de csak egyénileg.

Az 5,4 millió lakosú Szlovákiában a lakosság alig 46 százaléka kapott két oltást, ez az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint a harmadik legalacsonyabb átoltottsági arány az Európai Unióban.

Északi-szomszédunkban az utóbbi egy hónapban a napi háromezres fertőzési szám meghároszorozódott, az utóbbi két hétben minden nap ötvenen felüli volt a halálos áldozatok száma, szerdán 554 beteg volt lélegeztetőgépen.

(Borítókép: VLADIMIR SIMICEK, Europress/AFP)

További híreink