Komposztáló robot lett a Planet Bootcamp legjobbja

Hírek Hőnyi Gyula
Papírhulladékból magbonbon, kompozitból felni, közösségi csomagszállítás és egy szerethető robot, amely kukacok és szagok nélkül oldja meg otthonunkban a komposztálást. Többek között ezeket a megoldásokat hozták a körforgásos gazdaság és piacvezető nagyvállalatok kihívásaira a Planet Bootcamp startupjai.

A Kék Bolygó Alapítvány és a Design Terminal már második alkalommal fogott össze, hogy lépéseket tegyen az élhetőbb bolygóért.

Aktuális kezdeményezésük, a Planet Bootcamp a körforgásos gazdaság kihívásaira kereste a legfrappánsabb, piacképes, innovatív válaszokat. Induló vállalkozásként már csak azért is érdemes volt jelentkezni a versenyre, mert olyan nagyvállalatok csatlakoztak az eseményhez, mint a BMW, a MOL Magyarország, a Nestlé Hungária, a Vajda Papír és az ALTEO Energiaszolgáltató.

A bootcampen kilenc startup vett részt,

a fejlesztéseik workshopokon, mentorok segítségével végzett tökéletesítése mellett a legnagyobb értéket számukra az adta, hogy közvetlenül a nagyvállalati képviselőkkel tudtak egyeztetni megoldásaikról.

A Cleango megoldása a nagyvárosi autómosásra hoz időtakarékosabb és környezetkímélőbb megoldást, a Compocity robotfejlesztése a beltéri komposztálást teszi hatékonnyá és szórakoztatóvá. A Kling Technology kompozit technológiával állít elő könnyű felniket, míg a Seed Bonbon Handmade Kft. papírhulladék újrahasznosításával készít ültethető reklámajándékokat. A Smart CapacitSystem a fogyasztóknak és a beszállítóknak segítene abban, hogy egyensúlyba hozzák az energiafogyasztásukat és -termelésüket. A tOURmix közösségi, környezetkímélő csomagszállítási megoldást fejleszt. Az Ugrinpack-Erdősi Kft. komposztálható, növényi alapanyagból készült csomagolóanyagokat állít elő. A Vilhemp is hasonló megoldással foglalkozik: természetes összetevőket tartalmazó, saját fejlesztésű alapanyagból gyártanak termékeket. A Violinda Design papírhulladék segítségével készíti el tartós minőségben táskáit, pénztárcáit.

A zsűri döntése alapján a bootcamp legjobb csapata a Compocity lett.

Az innováció így jut egyetemről a világpiacra

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink