Komoly büntetésre számíthat a horvát utakon, ha szabálytalan

Hírek vg.hu
Nem árt tisztában lenni a horvát közlekedési szabályokkal, mielőtt útnak indulnánk az Adriára. Tudta például, hogy a leengedve hagyott ablak miatt harminc euró a bírság? Vagy, hogy a horvátoknál tilos levillogni az előttünk haladót a belső sávban? Itt vannak a horvát utak legfontosabb szabályai.

Bár Horvátországban az idei nyári szezon elmarad a korábbi évek hatalmas turistaszámától, azért így is nagyon sokan mennek az Adriára. A magyarok egyik kedvenc üdülőhelye a horvát tengerpart, ahova leginkább autóval jutunk el. A Világgazdaság megnézte, hogy milyen szabálysértésekért mekkora büntetést szabnak ki a rendőrök a horvát utakon.

Húzd fel az ablakot!

A magyarországi közlekedési szabályokat a sofőrök jól ismerik, de nem árt tájékozódni, ha egy idegen országba utazunk autóval, hogy ott mik a szokások, szabályok az utakon.

Horvátországban például büntet a rendőr, ha a magára hagyott autónk ablakát leengedve hagyjuk – írta meg a Vecernji List.

A horvát közúti közlekedés biztonságáról szóló törvény szerint a sofőrnek a jármű elhagyása előtt gondoskodnia kell róla, hogy az autó magától ne mozdulhasson el, illetve mindent meg kell tennie, hogy a kocsit illetéktelen személy se indíthassa el. A jogszabály szerint tehát, ha lehúzva hagyjuk az autó ablakát, akkor azt más személy akár elindíthatja (például a kézifék kiengedésével). Ezért a szabálysértésért a horvát rendőrök 30 eurós bírságot szabnak ki.

Súlyos büntetés jár, ha levillogjuk az előttünk haladót

Magyarországon az autópálya-kultúra részét képezi, hogy a belső sávban a nagyobb teljesítményű autók levillogják azokat, akik nem mennek elég gyorsan. A villantás valójában egy figyelmeztetés, hogy az érkezőt engedjék el. Ezzel viszont ne próbálkozzunk Horvátországban, mivel a levillogásért vastagon fog a rendőrök ceruzája.

A horvát jogszabályok szerint tilos az utakon a többi sofőrt fény- és hangjelzésekkel megzavarni a vezetésben, így aki ezt mégis megteszi, az egy 260 eurós csekkre számíthat. Ugyanekkora bírság jár azért is, ha valaki szlalomozva előzget az autópályán.

Vonzó lehet a leállósáv, de álljunk ellen a kísértésnek

Ez a szabály már ismerősebben csenghet, hiszen Magyarországon sem szabad a leállósávban vezetni, mindegy, mekkora dugóban ül a sofőr. Lehetséges, hogy a torlódás felőrli az ember idegeit, de 260 eurót nem ér meg saját magunk és mások veszélyeztetése a leállósávban.

Akár börtön is járhat a gyorshajtásért

Mivel nyáron rengeteg turista lepi el Horvátországot, és mind a tengerhez tartanak, ezért a törvények kifejezetten szigorúak a közlekedési szabályokat illetően a nyári hónapokban. Aki úgy dönt, hogy megspórolja a Horvátországban borsos autópályadíjat, és a települések közötti országutakon utazik, az nagyon vigyázzon a sebességkorlát betartására.

Településen belül 30 euró a büntetés, ha legfeljebb 10 kilométer per órával lépi át valaki a megengedett határt. 10–20 kilométeres sebességtúllépésnél 60, 20–30 kilométer per óra esetén már 130 euró a bírság. 30–50 kilométer per óra között 290–920 euró közötti összeget vés a rendőr a csekkre.

Aki 50 kilométer per óránál többel lépi át a megengedett legnagyobb sebességet településen belül, az akár 2650 eurós bírsággal vagy 60 napig terjedő szabadságvesztéssel nézhet szembe.

Az autópályákon és a gyorsforgalmi utakon valamivel enyhébbek a szankciók. A bírság mértéke ezeken az utakon 60 és 1990 euró között ingadozhat.

Horvátországban minden utason ott kell feszülnie a biztonsági övnek

A nagy melegben érthető, hogy senkinek nem esik jól, hogy egy csíkban még a biztonsági öv is melegíti a felsőtestet, de legyünk erősek: mindig legyen bekapcsolva a biztonsági öv!

A horvát rendőrök ennek elmulasztásáért 130 eurós csekket adnak az autó összes olyan utasa után, aki nem volt bekötve. Ez a hátsó ülésekre is vonatkozik.

Döntsd el: iszol, vagy vezetsz?

Horvátországban nincs zérótolerancia, ami az alkoholt és a vezetést illeti, de így sem ajánlják senkinek, hogy próbálkozzon. Törvényileg 0,5 ezrelék véralkoholszintig nincs büntetés, de szonda nélkül nehéz belőni, hogy éppen hogy állunk ezzel. Aki ezt a szintet egy kicsit is meghaladja, annak nagyon mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

  • 0,5–1 ezrelék között 390–660 euró,
  • 1–1,5 ezrelék között 660–1990 euró,
  • 1,5 ezrelék felett 1320–2650 euró a bírság, vagy 60 nap szabadságvesztés.

A legmagasabb büntetési kategóriát alkalmazzák azoknál, akik kábítószer hatása alatt ülnek a volán mögé.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink