Klímabarát kezdeményezés jön az OTP-nél

Hírek figyelo.hu

Csatlakozott az első hazai bank az energiahatékony ingatlanvásárlások és az ingatlanokon elvégzett energiahatékonyság-növelő beruházások hitelekkel történő ösztönzését célul kitűző nemzetközi kezdeményezéshez – derül ki a Magyar Nemzeti Bank közleményéből.

Az MNB üdvözli, hogy az OTP Bank Nyrt. – az első hazai hitelintézetként – csatlakozott az Energiahatékony Jelzálog Kezdeményezés (EEMI) elnevezésű európai platformhoz.

Az EEMI az energiahatékony ingatlanok építése, illetve az ingatlanokon elvégzett energiahatékonyság-növelő beruházások kedvezményes hitelekkel történő ösztönzésére vállalkozik.

A kezdeményezésben résztvevők nemzetközi partnerekkel és a projektben részt vevő hazai bankokkal való együttműködés segítségével nemcsak a zöld jelzáloghitelek kockázatkezelésének fejlesztéséhez, zöld jelzáloglevelek kibocsátásához, de a magyarországi lakossági energiafelhasználás és a kapcsolódó üvegházhatású gázkibocsátás csökkentéséhez is hozzájárulhatnak.

A jegybank 2019. február 11-én azért hirdette meg Zöld Programját, hogy

mérsékelje a környezeti anomáliák, problémák által jelentett ökológiai, gazdasági és pénzügyi kockázatokat, s klímabarát módon erősítse Magyarország versenyképességét.

Az épületek energiahatékonysága a zöld gazdaság egyik kitörési pontja, mely éppen ezért a jegybank közelmúltban publikált, a COVID-járvánnyal kapcsolatos élénkítő javaslatainak is része. A hazai lakó- és nem lakóépület-állomány nagy volumenű felújításának beindulása ugyanis úgy tudna hozzájárulni a klímaváltozás elleni küzdelemhez, hogy egyúttal jelentős keresletet biztosítana a hazai építőipar számára is.

(Borítókép: Horoscope, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink