Kivezethetik az állampapír-vásárlási programot az MNB

Hírek Figyelo.hu

A hosszú futamidőre ható eszközök kivezetése is megkezdődik a következő hónapokban, az állampapír-vásárlási program sorsáról a 3000 milliárd forintos keret elérésekor dönthet az MNB – hívta fel a figyelmet a VG.hu cikke szerint a Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

A jegybanki adatok alapján jelenleg 2395 milliárd forint az MNB állampapírállománya.

Az alelnök tartós jegybanki jelenlétről beszélt az állampapírpiacon, ami a vásárlások fokozatos kivezetését, illetve a meglévő állomány lassú leépítését vetíti előre.

Ennyit emeltek az alapkamaton

Az infláció ugyan a várakozásnak megfelelő volt májusban, azonban olyan hatások jelentek meg, ami miatt a korábbinál lassabban csökken a fogyasztói árindex

– mutatott rá a jegybank alelnöke.

Ahhoz, hogy jövőre elérjük az árstabilitást, preventív kamatemelési ciklusra van szükség.

A monetáris politika az alapkamat irányadó jellegére tér vissza, az egyhetes betéttel való eltérést bezárjuk

– mutatott rá Virág Barnabás. A havi döntések során mérlegeli a monetáris tanács a kockázatokat. Egyelőre egyértelműen felfelé mutatnak a kockázatok, az újranyitás felfelé mutató kockázata tartósan beépülhetnek. Az árnyomás enyhítését kamatemeléssel lehet elérni.

Az elemzéseink gyors helyreállást jeleznek, ami a magas átoltottságnak köszönhető, az előny 1 százalékpontos növekedési előnyt jelenthet – mutatott rá Ágazatonként eltérés lehet, gyors volt a talpraállás az iparban és felgyorsul a kereskedelemben, a turizmus helyreállása viszont lassabb lehet.

Varga Mihály: nem a tartalékolás idejét éljük

(Borítókép: Világgazdaság / Móricz-Sabján Simon)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink