Kínosan magyarázkodik Macron tüntetőket elverő „munkatársa”

Hírek
Az Emmanuel Macron francia elnökké választása óta legnagyobb franciaországi politikai botrányt kavaró, úgynevezett Benalla-ügy főszereplője szerdai parlamenti meghallgatásán tagadta, hogy a francia elnök testőre lett volna. Elég jó oka volt ezt nem beismerni, de a válaszai elég komikusra sikeredtek.  

Júliusban hozta nyilvánosságra a Le Monde című napilap, hogy Alexandre Benalla – akit akkor a francia sajtó Emmanuel Macron biztonsági főnökeként azonosított -, rendőrségi rohamsisakban a földre tepert egy nőt és bántalmazott egy férfit egy májusi diáktüntetésen. A francia elnöki hivatal több magas rangú alkalmazottját kénytelen volt az ügy miatt elbocsátani, a belügyminiszternek pedig parlamenti vizsgálóbizottságok előtt kellett számot adnia az esetről. 

"Soha nem voltam Emmanuel Macron testőre" – mondta a szenátusi vizsgálóbizottság előtti több mint kétórás meghallgatásán a 27 éves férfi – derül ki az MTI tudósításából. Az incidens nyilvánosságra kerülése után Benalla-t elbocsátották az elnöki hivatalból, az ügyészség pedig csoportosan elkövetett erőszak gyanújával indított ellene eljárást.

A szenátorok arra keresték a választ, hogy a férfinak – aki Emmanuel Macron hivatalos megjelenésein rendszeresen az elnök mellett volt látható -, feladatai között szerepelt-e az államfő személyi biztosítása és volt-e engedélye fegyvert viselni. Alexandre Benalla a meghallgatásán a szentárok előtt elmondta: ő „sem rendőr, sem testőr nem volt a köztársasági elnök" mellett, aki egyszerű munkatársként foglalkoztatta. Hogy miért nem volt Benalla hivatalosan is testőre Macronnak? Az tökéletesen kiderül a szenátus álláspontjából, miszerint a Benalla-ügy az állam működési zavaraira világít rá: az államfő biztosítását ugyanis kizárólag a rendőrség és a csendőrség elitalakulatai végezhetik.

Azonban valószínűsíthető, hogy a kormány ellen tüntetőket gyepáló Benalla a gyakorlatban igenis Macron testőre volt, és erre pont a saját kínos magyarázkodásából lehet következtetni. Macron „munkatársának elmondása szerint a köztársasági elnök belföldi hivatalos és magánjellegű látogatásainak, az Elysée-palotában rendezett eseményeknek, valamint a biztonsági szolgálatok koordinálásnak szervezésében vett részt. Ez nem jelenti azt, hogy a biztonsági szolgálat vezetője voltam, hanem értekezleteket vezettem, nem operatív feladatom, hanem adminisztratív munkám volt" – tette hozzá. Persze, papíron ez nem testőrködés. De akkor mire kellett neki fegyver?

Benalla nyilván erre is tudott okosan válaszolni (csak nem felkészítette Macron stábja?). Megerősítette ugyanis, hogy van fegyverviselési engedélye, de nem az elnök, hanem saját maga biztosítására.

„Előfordult, hogy velem volt a fegyverem, amikor az elnököt kísértem" – mondta. Most már minden világos. Mint amikor valakit arról faggatnak a bíróságon, ugyan mit keresett a vérében annyi THC, mire a vádlott azt mondja, a földön talált egy égő cigit és elszívta, de ő azt nem tudhatta, hogy fű van benne…

Macronék politikai támadásként állítják be az ügyet

Christophe Castaner, a kormányzó Köztársaság lendületben vezetője arra figyelmeztette a vizsgálóbizottságot, hogy hiába próbálkozik az ügy kapcsán az államfő megbuktatásával, miután az ellentétes a francia alkotmánnyal.

Van egy jó hírünk Macronnak és Catanernek: nem lesz szükség az államfő „alkotmányellenes” megbuktatására, elég lesz hozzá saját népszerűtlensége is. A L'Obs című baloldali hetilap értesülése szerint ugyanis az ügy miatt a nyáron Macron tetszési mutatója mélypontjára jutott. 

Borítófotó: 2017. június 17-én Le Touquet-ben készített kép Emmanuel Macron francia elnökről (j) és kabinetjének biztonságért felelős helyettes vezetőjéről, Alexandre Benalláról (b). Egy 2018. július 18-án nyilvánosságra került videofelvételen Benalla látható, ahogy rendőrségi rohamsisakban egy tüntető diákot bántalmaz 2018. május 1-jén.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink