KINCS: a legjobbkor érkeztek a februári pluszjuttatások a családoknak

Hírek H. Z.
A kormány által februárban kifizetett családi adó-visszatérítésnek, a tizenharmadik havi nyugdíjnak és a fiatalok szja-mentességének köszönhetően nagyjából 4,5 millió ember jutott pluszbevételhez az előző hónapban, amit legtöbben a családtagjaikra, az otthonukra, napi fogyasztási cikkekre és megtakarításra fordítanak – derült ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kutatásából, amelynek eredményét a Figyelőhöz is eljuttatták.

A február 16. és 23. közötti reprezentatív felmérésből kiderült: az összes válaszadó mintegy háromnegyede szerint nagy segítséget jelent a családok adó-visszatérítése (78 százalék), a fiatalok szja-mentessége (74) és a tizenharmadik havi nyugdíj (71). A jövedelemadó-mentességgel kapcsolatban tízből kilenc huszonéves, az adó-visszatérítés kapcsán pedig tízből nyolc gyermeket nevelő volt ezen a véleményem. Ez azt jelenti, hogy a magyarok döntő többsége szerint a kormány intézkedései valós támogatást jelentenek az intézkedésekkel megcélzott csoportok számára.

A többletpénzt tízből három válaszadó a családtagjaira, ugyanennyien az otthonukra szeretnék költeni, negyedük napi fogyasztási cikkekre fordítaná, és ötödük megtakarít belőle. Nagyjából minden hetedik válaszadó az egészségére is költene, illetve 7-8 százalék körüli azoknak az aránya, akik tartozásaikat rendeznék vagy banki megtakarításba fektetnének, esetleg új gépeket, eszközöket vennének. A megkérdezettek 4-5 százaléka lakás- vagy autóvásárláshoz, elektronikai eszközök vételéhez, utazáshoz vagy szórakozáshoz használná fel a pluszforrásokat.

Kisebb különbségek vannak az egyes társadalmi csoportok között aszerint, hogy mire költik a juttatásokat. A gyermeket nevelők, az adó-visszatérítésben részesülők között vannak legtöbben, akik az otthonuk felújítására, fejlesztésére, bútorokra tervezik fordítani a pénzt (36 százalék).

A nyugdíjasok közül a legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy a gyerekekre, az unokákra, családtagokra költenék a tizenharmadik havi nyugdíjat (29 százalék). A nyugdíjasok között kétszer többen vannak, akik az egészségükre fordítanák a plusz bevételeket, mint a családosok vagy a fiatalok között, minden ötödik nyugdíjas egészségügyi célokra költene.

A fiatalok harmada napi fogyasztásra és az otthonra költene, ötödük pedig megtakarít. Közöttük kétszer annyian vannak azok, akik elektronikai eszközökre vagy utazásra költenének (9 százalék), mint a családosok és a nyugdíjasok között (4 százalék).

Ezek is érdekelhetnek

További híreink