A koronavírus-járvány lecsengése és az általa okozott piaci helyzet normalizálódása után az afrikai sertéspestis (ASP) várhatóan még hatni fog a piacon – mondta a Világgazdaság érdeklődésére Zsótér László, a sertéstartással foglalkozó Kunágotai Bercsényi Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója.
Egy németországi sertéspestis-bejelentés felborítaná az európai piacot, hiszen
akkor az onnan exportra kerülő hús teljes mennyisége az uniós piacra kerülne, ami a mélybe lökné az árakat.
A gazdálkodók szerint az itthon csak a vaddisznóállományban kimutatott betegség hazai terjedését is erőteljesebb intézkedésekkel, nagyobb mértékű vaddisznógyérítéssel kellene meggátolni.
Az élő sertés jelenlegi ára Zsótér László tapasztalatai szerint kilónként 520-530 forint körül alakul, ami
a csúcshoz képest 20-30 forintos visszaesés. (Más források 520-550 forintos árakról számoltak be a Világgazdaságnak, de 505 forintért is történt felvásárlás kedden.)
A mostani ár is jónak számít, és Zsótér László szerint ez a szint segíti a még megmaradt termelőket. Egyúttal rámutatott, hogy korábban 8-9 hónapon keresztül akár száz forinttal is az önköltségi ár alatt voltak kénytelenek eladni az élő sertést, így akik ezt az időszakot túlélték, most azokat a veszteségeiket pótolják.
Közben arra is figyelni kell, hogy a hizlaláshoz szükséges alapanyagok ára emelkedik, így
a premixekhez szükséges vitaminoknál és aminosavaknál már most látványos a drágulás, de nagy kérdőjel a szója is.
Akadozik a szállítás: a kunágotai cég már három hete várja a szállítmányt, és bár az áru megérkezett az átrakóhelyre, hol kamion, hol pedig sofőr nincs ahhoz, hogy célba is jusson.
A sertéshúspiac már túljutott az elmúlt hét első felében jelentősen – néhány napig 20–25 százalékkal – megnövekedett keresleten – mondta a Világgazdaságnak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke. A kiskereskedelmi láncok üzleteinek többségében a hét végén már volt elegendő sertéshús.
.
Borítókép: Tótszerdahely Képek Horváth István Dávid fiatal gazda birtokáról, állatairól és ott készült sajtjairól. (Fotó: Szakony Attila SZA Zalai Hírlap)