K&H családi vállalatok klub: nem vagyunk túl a nehezén

Hírek Tóth Balázs
A magas energiaárak továbbra is velünk maradnak, a legnagyobb nehézséget azonban a megugró kamatköltségek és a munkaerő megtartása jelentheti idén a családi cégek számára – derült ki a K&H családi vállalatok klub legutóbbi rendezvényén. A költségek tervezéséhez biztos, hogy idén több forgatókönyvre is szükség lesz, mivel az energia, a bérek és a termelési költségek terén is folyamatos változásra lehet számítani.

Kihívásokkal teli évnek néznek elébe a családi vállalatok. Bár az elmúlt évben az energia- és az alapanyagköltségek is megemelkedtek, ezt a vállalatok eddig érvényesíteni tudták az eladási árakban, mivel a kereslet nem csökkent. Európai uniós szinten – az agráriumot kivéve – Magyarországon 2022 harmadik negyedévében nőttek a legnagyobb mértékben a profitráták. A továbbiakban azonban tartósan magas beszerzési árakra lehet számítani, miközben a lakossági fogyasztás is csökken. „Az idei év a hatékonyság-növelésről fog szólni a vállalatok számára. Igaz ez a munkaerőre, a finanszírozási forrásokra és az energiafelhasználásra. Csak így lehet ugyanis a jövőben kigazdálkodni a minden téren megemelkedett költségeket” – mondta Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok központ vezetője a legutóbbi klubrendezvényen, amelyen a hazai családi cégek gazdasági kilátásait és lehetőségeit vizsgálták meg.

Az energetika új tényező lett a cégek életében

A hetvenes évektől megháromszorozódott a globális energiafelhasználás, tehát a vállalati és a lakossági energiaigény egyre magasabb, az orosz-ukrán háború miatt pedig már csak hosszabb szállítási útvonalon keresztül érhetőek el az energiahordozók, az energiaárak esetében hosszú távon magas árszintre kell berendezkedni. Emiatt nemcsak a lakosság szintjén, de a vállalatoknál is az energiahatékonyság növelésére van szükség, ami részben az energiafelhasználás csökkentését jelenti, másrészt a vállalati beruházások jól láthatóan már az energetikai korszerűsítésre, a zöld energiaátmenetre fókuszálnak. Mégsem ez okozhatja a cégek számára 2023-ban a legnagyobb nehézséget – hiszen még az energia-intenzív ágazatok is jól teljesítettek az elmúlt évben. A családi vállalatok elmondása alapján jelenleg a kamatköltségek és a likviditás fenntartása okozza számukra a legnagyobb kihívást. A termelést ugyanis szinte minden cég valamilyen külső forrásból finanszírozza, aminek jelentősen megemelkedtek a költségei. Másrészt a tartósan magas energia-, alapanyag- és bérköltségeket a lassuló kereslet mellett egyre nehezebb kigazdálkodni” – tájékoztatott a szakértő.

Meg kell tartani a kulcsdolgozókat

Ami biztos, az a bizonytalan – azaz, hogy a termelési költségek növekedését senki nem tudja előre. A költségtervezést ezért többféle forgatókönyvre is meg kell nézni. A cél a likviditás és a munkatársak megőrzése lehet, hiszen e kettő elengedhetetlen a hosszú távon biztonságos működéshez. „A béremeléseken sok múlik. Mivel a bérnyomás tovább gyorsíthatja az inflációt, és a megemelkedett működési költségek mellett a cégek sem feltétlenül tudják kigazdálkodni a magasabb fizetéseket, ezért a megoldást a kulcsdolgozók megtartása jelentheti” – jelezte Németh Dávid, a K&H vezető elemzője.

Borítókép: Figyelő

Ezek is érdekelhetnek

További híreink