Kétmilliárd jut jövőre a cukorbetegség kezelésére

Hírek Szajlai Csaba

Több mint egymillió-kétszázezer honfitársunk él diabétesszel. Nekik kiemelten fontos betartani a járványügyi szabályokat, ugyanis minden harmadik koronavírusban elhunytról kiderült, hogy cukorbetegséggel is küzdött élete során – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó, a Fidesz országgyűlési képviselője, elárulva azt is: szövetségbe léptek a cukorbeteg szervezetekkel.

Nyitrai Zsolt (Fotó: Figyelő-archív)

Magyarországon több mint 1 millió 200 ezer cukorbeteg él. Vannak közöttük 1-es és 2-es típusú diabéteszesek. A többség a 2-es típusú, az úgynevezett időskori cukorbetegségben szenvedők és vannak az 1-es típusú diabétesszel élő gyerekek és felnőttek, nekik a számuk jóval alacsonyabb – ismertette a politikus. Hozzátette: Magyarország kormánya a cukorbeteg szervezetekkel és a szakorvosokkal közösen azon fáradozik, hogy csökkentsék a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ezért az élet minden területén, úgy a gyógyszertámogatásban, mint az egészséges étkezésben vagy az edukációban azon dolgozunk, hogy a cukorbetegek száma ne emelkedjen drasztikusan évről-évre, azonban ez nagyon sok munkával és csakis társadalmi összefogással sikerülhet.

Kitért arra is, hogy 2020-ban százmillió forintos pályázat került kiírásra, illetve a jövő évben szintén ekkora összeggel tudnak segíteni azoknak, akik az 1-es típusú diabétesszel élőkkel foglalkoznak. “Van egy félmilliárd forintos támogatási keretünk is az idei évben is és jövőre is, ezzel a gyermekdiabétesz-centrumoknak a fejlesztését szeretnénk segíteni, szolgálni. Megemeltük a korszerű technológiák támogatását, így az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és felnőttek a legjobb, a legkorszerűbb technikával kezelhetik ezt a problémát, hozzáférhetnek a szenzorhoz, az inzulinpumpához, ezáltal megadunk minden segítséget ahhoz, hogy teljes életet élhessenek. Évről-évre segítjük a cukorbeteg gyermekek nyári táboroztatását, ezzel is jelentős terhet levéve a szülőkről. Az intézkedések éves költségvetési hatása 2020-ban hozzávetőleg 1,8 milliárd, 2021-től 2 milliárd forint” – húzta alá a miniszterelnöki főtanácsadó.

Továbbiak a legfrissebb Figyelőben

(Borítókép: Egy férfi vércukrát mérik a diabétesz világnapján egy vizsgálóbuszban a Három generációval az egészségért program rendezvényén az Erzsébetligeti Színház előtt 2019. november 14-én. (MTI/Balogh Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink