Kétmilliárd dollárt csontozna ki a Paramountból az újdonsült hollywoodi mogul

Hírek Faragó József
Elbocsátások, eszközeladások, költségcsökkentések várnak a nagy hírű stúdióra. David Ellison eldöntötte, felveszi a kesztyűt a Netflix, a Disney és a Warner Bros triójával és versenyképessé tesz a Paramountot, melyet ennek érdekében média- és technológiai hibriddé alakít.

Bármily kézenfekvő volt is a Top Gun Maverick gyártóinak fúziója, több hónapos zártkörű egyezkedés után is sokáig úgy tűnt, hogy inkább a külsős kérőknek mond igent Shari Redstone a nagyhírű stúdiót irányító családi szórakoztatóipari vállalkozás vezetője. Aztán a hétvégén váratlan petárdaként robbant a hír, hogy hiába ajánlkoztak milliárdokat lobogtatva médiamogulok, magántőketársaságok és piaci versenytársak, mégis házon belül hálja el a vállalati frigyet, mégpedig a Skydance és a Paramount között. Ám már az első közös reggelinél terítékre került egy kétmilliárd dolláros kérdés, a Paramount Global karcsúsítása. Hollywood újdonsült mogulja, David Ellison, a Skydance vezérigazgatója, keményen belecsapott a zabkásába

Nagyon szeretnénk, ha a Paramount lenne a kreatív üzletpolitikánk első fecskéje – mondta David Ellison, hozzátéve, hogy elképzelése szerint az ostromlott szórakoztatóipari vállalatot

média- és technológiai hibriddé alakítja, hogy eséllyel szálljon szembe az olyan versenytársakkal, mint a Disney, a Netflix, vagy a Warner Bros Discovery. Ám mielőtt ez megtörténne, Ellison és csapata folytatja a Paramount karcsúsítását: ami költségcsökkentést, eszközértékesítést és elbocsátásokat jelent.

Kétmilliád dolláros költségmegtakarítást terveznek, s úgy vélik, ennek révén, már 2026 végén pozítív lehet a Paramount cash flowja.

Az egyik nagy kihívás, hogy miként lehet biztosítani a Paramount+ streaming szolgáltatásának versenyképességét. Bár a szolgáltatás az elmúlt években tisztességes előfizetői növekedést mutatott fel, s a Wall Street Journal információi szerint az Egyesült Államokban nyereséges volt a most véget ért negyedévben. A streaming üzletág hiperkompetitív jellege miatt azonban folyamatos beruházásokra van szükség, hogy olyan cégekkel versenyezzenek, mint a Netflix.

Több lépcsőben egyesülnek

A vasárnap este bejelentett tranzakció több fokozatú. Az első lépcsőben a Skydance 1,75 milliárd dolláros tőkeértékű ügylet keretében felvásárolja a National Amusement nevű céget, a Redstone család mozicégét, mely a Paramount 77 százalékos tulajdonosa. Majd a második lépcsőben a Paramount felvásárolja a Skydance Mediát körülbelül 4,7 milliárd dolláros értékben. Mindeközben a Skydance és partnerei 1,5 milliárd dollárt invesztálnak a Paramountba, amit az adósságok törlesztésére fordíthatnak.

A Skydance és a Paramount egymást átfedő üzletágai így végül egyesülnek, akárcsak a filmstúdióik.

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Paramount Home Entertainment / Facebook

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink