Kéthavi csúcson a dollár

Hírek MTI / Figyelo.hu

Kéthavi csúcsra erősödött és közel kilenc hónapja a legjobb hetét zárhatja pénteken a dollár az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve meglepetést okozó szigorúbb hangnemének köszönhetően.

A befektetők igyekeztek beárazni, hogy a Federal Reserve az eddig gondoltnál korábban kezdheti el kivezetni a koronavírus-járvány miatti rendkívüli gazdaságösztönző intézkedéseit. A vártnál korábbi kamatemelés lehetőségének felmerülése erősítette a dollárt, a rivális devizákat, így az eurót és a jent viszont gyengítette.

Az euró árfolyama az 1,19 dolláros szint közelében mozgott péntek délelőtt, és tavaly október óta a mostani lehet a legrosszabb hete 1,6 százalékos gyengüléssel. Mivel az Európai Központi Bank monetáris politikája a jelek szerint fáziskésésben van a Fedhez képest, a kereskedők vonakodni fognak eurót venni a dollárral szemben.

Az amerikai központi bank egy lépéssel előrébb jár, és ennek eredményeként az amerikai dollár valószínűleg jól támogatott marad az euróval szemben

– vélték a Commerzbank német kereskedelmi bank elemzői napi devizapiaci kitekintőjükben, hozzátéve, hogy mivel pénteken és a jövő hét elején nem várható fontos gazdasági adat, a devizapiacon valószínűleg elsősorban a Fed-ülés utóhatásai fognak érvényesülni.

A befektetők a nyíltpiaci bizottság hét közepi ülése óta a short pozíciók zárásával vannak elfoglalva, aminek hatására a hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex péntek délelőtt több mint kéthavi csúcsra, 92,01 pontra emelkedett. A hetet tekintve ez 1,6 százalékos erősödést jelent, ami tavaly szeptember óta a legerősebb ütem.

A japán jenhez képest 0,4 százalékos erősödésben áll a dollár, 110,82 jenen 11 heti csúcson járt az árfolyam. Az ausztrál dollár 0,7508 dolláron tavaly decemberi, az új-zélandi kiwi pedig 0,6982 dolláron áprilisi mélyponton forgott. Az angol font 0,24 százalékkal, 1,3894 dollárra gyengült, múlt péntekhez képest 1,5 százalékot veszített értékéből.

Csökken a világ legnagyobb és legismertebb digitális devizája, a bitcoin árfolyama is.

Az egyik széles körben elfogadott bitcoin árfolyamindex, a Coindesk indexe – amely a legnagyobb kereskedési platformok jegyzéseinek átlagát mutatja – 37 890,91 dolláron, 3,47 százalékos mínuszban állt pénteken kora délután. Az elmúlt 24 órában a minimumot 37 083,57 dolláron, a maximumot pedig 39 298,67 dolláron érte el az index.

A globális piacokon meghatározta a hangulatot, hogy a Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC) szerdán véget ért ülésén jelentősen javította gazdasági növekedési és inflációs előrejelzését. A testület tagjai most már arra számítanak, hogy az eddig gondoltnál korábban – azaz nem 2024-ben, hanem 2023-ban – elkezdik emelni az irányadó kamatot.

A legnagyobb meglepetést és megrázkódtatást a FOMC-tagok kamatvárakozásait tükröző pontdiagram (dot plot) okozta.

A friss ábra szerint a bizottság 18 tagja közül immár 13 számít arra, hogy 2023-ban kamatot emelnek. Három hónappal ezelőtt még csak hatan voltak. A tagok medián előrejelzése szerint két alkalommal, 25-25 bázispontos emelés várható 2023-ban.

Bár ez az előrejelzés nem jelent kötelezettségvállalást, és a dot plot nem megbízható indikátora a kamatlábak tényleges alakulásának, a hirtelen változás nagy meglepetést okozott, ami a kötvénypiacokat és árutőzsdéket is felforgatta.

(Borítókép: yanishevska, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink