Két számjegyű lisztáremelés várható

Hírek vg.hu
Mivel a Magyarországon termett kevés jó minőségű búzáért több felhasználó is versenyez, az utóbbi hetekben megemelkedett a malomipari felhasználásra is alkalmas termény ára. A malomipari cégek szerint elkerülhetetlen a lisztáremelés, szeptembertől körülbelül tíz százalékkal lesz magasabb a liszt átadási ára.

A búzatermés mennyiségével nincsen baj, a beltartalmával viszont annál inkább, hiszen az ötmillió tonnából csupán 20-25 százaléknyi a jó minőségű termény – mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a gabonakereskedők, -feldolgozók és takarmánygyártók érdekeit képviselő Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. Már tavaly is problémák voltak a termés minőségi megoszlásával, de a korábbi évekre az volt jellemző, hogy normál körülmények között 65 százalék jó minőségű kenyérgabona termett, a többi pedig a takarmánybúza paramétereit érte el.

Jellemző a jelenlegi viszonyokra, hogy a 32-33 százalék sikértartalmú javítóbúzát „vadászni kell”, mert ebből nagyon kevés termett – mondta Lakatos, aki szerint a gazdálkodókat idén nem lehet okolni a gyenge minőségért. Annak ellenére sem, hogy sokan közülük átálltak a nagyobb hozamú, francia típusú fajtákra, amelyek viszont az idei, egyáltalán nem optimális időjárási körülmények között csak gyenge minőséget tudtak produkálni, ezeknek a fajtáknak ugyanis nagyon kell, hogy a külső körülmények megfelelők legyenek. A termésátlaguk ugyan viszonylag jó lett, de a termény csak 22-23-as sikértartalmú, míg a jó minőségű sütőipari termékekhez a 28–30 százalékos sikértartalmú búzából őrölt liszt lenne az elvárás. „Idén nagy becsülete lehet a molnárszakmának, mert most különösen kell a szaktudás a jó minőségű liszt őrléséhez” – mondta Lakatos.

A meleg és az eső sem jókor jött

A minőségnek tehát idén leginkább az extrém időjárás tett be: márciusban nagy hőség volt, ami minden szántóföldi növény fejlődését, majd érését két-három héttel előbbre hozta.

Így kimaradt két-három hét az érési időszakból, ami meglátszik a búza beltartalmán.

A cégvezető szerint a búza télen szereti a fagyot, de idén áprilisban olyan hideg jött, amelyet a növény már nem tolerált jól, ahogy a május közepétől június közepéig tartó esős periódust sem. Mint mondta: ha a hideg és a meleg, valamint az esős és a csapadékmentes időszakok egyenletesen oszlottak volna el, az optimális körülményeket adott volna, mennyiségben és minőségben is nagyon jó búzaterméssel.

A hazai árakat nagyban befolyásolja, hogy a 20-25 százaléknyi jó búzáért

  • a malmok,
  • a takarmányfeldolgozók és
  • az exportőrök

is versengenek.

A takarmányfeldolgozók a 13 százalék vagy az annál magasabb fehérjetartalmú búzát keresik, mert látják, hogy idén a kukorica nem fog jól teljesíteni. A malomiparnak a maga mennyiségét kell biztosítani, mert az a veszély is megvan, hogy a jövő év első felében valóban vadászni kell az őrlésre alkalmas, jó búzatételeket. Őrlésre egyébként általában évi 1,1 millió, takarmányipari felhasználásra pedig 1,3 millió tonna a szükséglet – az utóbbinak egy része szintén a jó minőségű búza.

A kereskedők egyelőre belföldi felhasználásra vásárolnak, de az is hajthatja őket, hogy a német termés gyenge minőségű, ezért ott van kereslet a jó búzára. Ezek miatt a jó minőségű búza ára fel is ment, és az egy hónappal ezelőtti tonnánkénti 70 ezer helyett, most már 80 ezer forint körüli áron lehet eladni a terményt.

A takarmánybúza ára eközben stagnált, illetve legfeljebb csak minimálisan emelkedett, továbbra is 62 ezer forint körüli áron forog – vagyis még jobban elszakadt egymástól a két minőség ára.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink