Két hét múlva küldik meg a kiemelt nyugdíjakat

Hírek Figyelo.hu

Két hét múlva érkezik meg a kiemelt összegű novemberi nyugdíj az arra jogosultak számára. Mint ismert: az idei novemberi nyugdíj több szempontból is rendkívüli lesz, hiszen egyrészt a törvény bevezetése óta a legmagasabb, a maximális nyugdíjprémiumot fizeti ki az állam minden nyugdíjasnak.

Összesen 250 milliárdnyi különjuttatás érkezik a nyugdíjasokhoz

Még azoknak is, akik erre amúgy nem lettek volna jogosultak első körben. Orbán Viktor miniszterelnök korábbi rádióinterjújában azt mondta, nagyjából 435 ezer ember nem kapta volna meg a maximális prémiumot. Emiatt rendeletmódosításra is szükség volt.

A maximális nyugdíjprémium 80 ezer forint. Az összeg számítása a GDP-növekedéshez van kötve, így miután 2021-ben kiugróan jól teljesít a koronavírus-járvány után a gazdaság, emiatt képes az állam kifizetni ezt az összeget, amely a költségvetésnek nagyjából 200 milliárd forintot jelent.

Ezen felül érkezik még a magas infláció miatt járó nyugdíjkompenzáció is, amely egy összegben, a novemberi nyugdíjjal kerül a számlákra.

„Egy átlagnyugdíjas, aki 150 000 forintot kapott októberben, novemberben 151 800 forintos nyugdíjat kap, plusz az első tíz hónapra járó kompenzációt, azaz az ő esetében 18450 forintot, valamint az egységesen járó, 80 000 forintos nyugdíjprémiumot. Így összesen novemberben 250 250 forintot kapnak készhez”

mondta korábban a VG-nek Farkas András nyugdíjszakértő.

A teljes összeg, vagyis egy átlagnyugdíjas számára 100 ezer forinttal nagyobb nyugdíj várhatóan két hét múlva, november 12-én érkezik meg a bankszámlákra, illetve azoknak a nyugdíjasoknak, akiknek nincs folyószámlájuk, nekik a postás is ebben az időszakban viszi ki a nyugdíjakat.

Fotó: VG-gyűjtés

A novemberi magas nyugdíj után a decemberi is valamennyivel magasabb lesz a korábbi havi juttatásoknál,

egy átlagnyugdíjas esetében körülbelül kétezer forinttal, jövőre pedig egyrészt januártól megemelik 3 százalékkal ismét a nyugdíjakat (ez további körülbelül 4500 forintos emelés az átlagnyugdíj esetében).

Februárban pedig érkezik a 13. havi nyugdíj visszaépítésének következő szakasza, azaz néhány hónap alatt több tízezer forintnyi plusz nyugdíjat kap minden érintett.

Kizöldül a világ egyik legnagyobb nyugdíjalapja

(Borítókép: Figyelő-archív)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink