Kényelmes helyzetben a munkáltatók: egyre több az eszkimó a munkaerő-piacon

Hírek vg.hu
Egyre többen keresnek munkát Magyarországon a Profession.hu negyedéves összeállítása szerint, de a felkínált álláshelyek száma esett. A munkaerő-piaci helyzet leginkább Nógrád, Veszprém és Komárom-Esztergom vármegyében romlott. A felkínált állásokon belül országos átlagban a HR és a munkaügy területén volt a legnagyobb visszaesés, míg az álláskeresők érdeklődése leginkább a mezőgazdaság és környezet kategóriában feladott hirdetések iránt nőtt, amelyet a cégvezetés és a menedzsment követett –írja a Világgazdaság.

Továbbra is nő a munkahely-keresők száma Magyarországon. Az előző negyedévhez hasonlóan 2024 első három hónapjában közel 20 százalékkal jelentkeztek többen, mint egy évvel korábban. Nógrád és Bács-Kiskun vármegyék kivételével mindenhol nőtt a jelentkezések száma, legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya vármegyékben – derül ki a Profession.hu legújabb negyedéves jelentéséből.

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel

A munkáltatók év elején mért optimista várakozásai egyelőre nem jelentek meg a munkaerő-piaci adatokban – szögezi le a jelentés. Továbbra is kevesebb az aktivált álláshirdetés, mint tavaly ilyenkor. 2024 első negyedévében összesen 11,3 százalékkal zsugorodott a betöltésre váró pozíciók száma az előző év azonos időszakához képest. Négy vármegye kivételével az ország többi területén mindenhol alacsonyabb a betöltésre váró állások száma, mint egy évvel korábban. A csökkenés legjelentősebb

  • Nógrád (36,2 százalék)
  • Veszprém (25,2 százalék)
  • és Komárom-Esztergom (22,4 százalék)

vármegyében volt.

Sokkal kevesebb munkaügyesre van szükség

Országos átlagban a HR és a munkaügy területén volt a legnagyobb visszaesés. E területeken 26,3 százalékkal kevesebb betöltésre váró állást hirdettek meg az egy évvel korábbinál. Mérsékeltebb a lassulás

  • a gyártás, termelés (-19,6 százalék)
  • a fizikai, segéd és betanított munka (-18,3 százalék)
  • a szállítás, beszerzés, logisztika (-17 százalék)
  • valamint a mérnök (-17 százalék)

területeken zajló toborzásban. Ezzel szemben gyarapodtak a meghirdetett pozíciók a marketing, média, PR (,6 százalék) és a közigazgatás (10,8 százalék) területén.

Van jó hír is a munkaerő-piacról

Az aktivált hirdetések száma a legnagyobb mértékben Hajdú-Bihar vármegyében nőtt, amelyhez elsősorban

  • a vendéglátás (110 százalék),
  • a szállítás, beszerzés, logisztika (+87,2 százalék)
  • és az SSC (+83,3 százalék)

járultak hozzá. Tolna vármegyében az építőipar, ingatlan (140 százalék), a szakmunka (63,4 százalék) és a mérnök szakmákhoz (17,7 százalék) kerestek a leginkább több munkaerőt az előző év azonos időszakához képest.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Pixabay

Ezek is érdekelhetnek

További híreink