Kedvezett a home office a programozóiskoláknak

Hírek Figyelo.hu

Töretlenül népszerűek a néhány hónapos, bootcamp-jellegű informatikusképzést kínáló vállalkozások,

a tavalyi eredményeikre az állami informatikusképzés is hatással volt. Bevételét a piac három meghatározó vállalkozása közül a Progmasters növelte a legnagyobb mértékben, 150 százalékkal 405 millió forint fölé – írta a VG.hu. Filep Szabolcs, a cég márkatulajdonosa, a QTC Kft. alapítója és vezetőjének tájékoztatása szerint e bővülést segítette, hogy képzéseik mellett szoftverfejlesztő és -tesztelő projektjeik is jelentősen nőttek, kéthetes ingyenes online képzést indítottak, amelynek elvégzése után többen jelentkeztek az 5 hónapos, állásgaranciát kínáló szoftverfejlesztő képzésükre.

Az érdeklődők száma jelentősen nőtt, csak a jelentkezők 3 százalékát tudták felvenni.

A pályamódosításra törekvőket a tesztelő képzésekkel is megcélozták.

Az idén a tavalyihoz hasonló növekedésre számítunk, például, mert még a nyáron elindítjuk áfamentes képzéseinket, amelyekhez diákhitel is igényelhető, vagyis a képzést az eddiginél jóval szélesebb kör érheti el – emelte ki Filep Szabolcs.

A CodeCool nettó árbevétele több mint 25 százalékkal 1275 millió forint fölé nőtt, adózott eredménye 43,6 millió forintról 131,8 millióra emelkedett, de az üzemi eredmény 42 millió forintos veszteséget mutatott. A bevétel növekedésében szerepelt játszott az államilag kezdeményezett átképzési program hatása, mint a cikkben szereplő többi iskola esetében is. A CodeCool pénzügyi eredményeire jelentősen hatott a cég nemzetközi terjeszkedése, ami új munkatársak felvételével, beruházásokkal jár. A lengyelországi és a romániai oktatási központok még veszteségesek, de ezzel számolt is a cég piacfejlesztési stratégiája. Romániában például csak 2020 végétől helyeztek ki diákokat, és akkortól érkezett bevétel az őket alkalmazóktól.

A régebben indított lengyelországi érdekeltség viszont nagymértékben növelte árbevételét, és már a költségeit is csökkentette

– tájékoztatta lapunkat Boda József alapító-ügyvezető.

A Green Fox Academy árbevétele a 2019-es 542,5 millió forintról 517,8 millióra esett, az adózott eredménye 61,8 millió forintos veszteséget mutat, de magyarországi tevékenységének adózott eredménye 30 milliós nyereség volt – közölte a Világgazdasággal Bárdos Kristóf, a Green Fox Academy társalapítója és ügyvezetője. A cég tavaly tovább terjeszkedett külföldön, így Csehország mellett Szlovákiában is megjelent.

A nemzetközi terjeszkedés egyre jobban beérik, az online oktatásnak köszönhetően új lendületet is kapott, ugyanakkor a kezdeti nagy beruházási igény rontotta a 2020-as pénzügyi eredményt

– hangsúlyozta Bárdos Kristóf. Az Impact Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. tavaly 450 millió forintot fektetett be fejlesztéseikbe. Tavaly több hallgatót képzett a cég, mint az előző évben, ez részben az angol nyelvű, akkreditált kurzusok bevezetésének tudható be.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink