Kamatdöntés: a monetáris tanács nem változtatott az alapkamaton

Hírek
A monetáris tanács nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén, és a kamatfolyosót is változatlanul hagyta – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll. Elemzők szerint a júniusi Inflációs jelentés alapján dönthet a jegybank esetleg a monetáris politika újabb szigorításáról, kamatemelésre azonban legalább a jövő év közepéig nem számítanak.

Gyengült a forint

A kamatdöntés után kissé gyengült a forint: az eurót 324,59 forinton jegyezték a reggeli 323,35 forinttal szemben. A dollár 284,94 forintra erősödött a kora reggeli 283,67 forintról.

Nem várnak kamatemelést

A monetáris anács a márciusi ülésén elkezdte a monetáris kondíciók normalizálását az egynapos betéti kamat emelésével és a likviditásnövelő devizaswap állomány szűkítésével, mivel az adószűrt maginfláció elérte a 3 százalékot. Az adószűrt maginfláció májusban 3,7 százalékra emelkedett, ami megfelelt az MNB előrejelzéseinek – írja kommentárjában Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

(Kattintson a képre a nagyításhoz!)

Az infláció a következő hónapokban meredeken csökkenhet döntően az üzemanyagárak alakulása miatt, míg az év második felében az igen alacsony importált infláció hatására enyhülhetnek az inflációs alapmutatók is, így a maginfláció és az adószűrt maginfláció – tette hozzá.

„Arra számítunk, hogy a MT alapesetben negyedévente az új inflációs jelentéssel egy időben dönt a likviditásbővítő deviaswap állományok további csökkentéséről, valamint a kamatfolyosó kislépésű emeléséről. Mivel a kamatfolyosó jelenleg igencsak aszimmetrikus, az alapkamat emelésére csak akkor számítunk, amikor a kamatfolyosó szimmetrikus lesz az alapkamat körül, amire feltehetően a jövő év második felében kerülhet sor” – közölte Suppan Gergely.

 

Borítókép: treety, Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink