Júliusi többlet az államháztartásban

Hírek Sz. H.
Az első félévben az éves hiánycél 91,7 százaléka teljesült, ez most javult.

Júliusban az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 255,7 milliárd forint többletet ért el, ezzel július végére 2636,5 milliárd forintra csökkent az év elejétől halmozódó deficit – derül ki a Pénzügyminisztérium gyorstájékoztatójából.

Július végéig az államháztartás központi alrendszerén belül a központi költségvetés 2729,5 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 218,8 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 125,8 milliárd forintos hiányt értek el.

A költségvetés kiadásai közül meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek. Nyugellátásokra 2800,4 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásokra pedig 1253,7 milliárd forintot fordított a kormány július végéig.

A Pénzügyminisztérium közleménye megjegyzi, hogy az orosz-ukrán háború és a brüsszeli szankciós politika jelentősen megnöveli a költségvetés kiadásait, de hangsúlyozza, hogy a kormány továbbra is elkötelezett az egyensúlyi mutatók javítása mellett.

Kép: PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink