Jót tett a nyitás a bankkártyás forgalomnak

Hírek Barát Mihály Tamás
Látványosan megugrott a bankkártyahasználat az idei második negyedévben, ami elsősorban a járványhelyzet enyhülésével magyarázható.

Jól látszanak a második negyedéves pénzforgalmi adatokon a járványhelyzet enyhülésének, illetve a gazdaság újraindulásának hatásai: a tavalyi, igen visszafogott második negyedévhez képest az idei április és június közötti időszak látványos fellendülést hozott – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett adataiból.

A jegybank statisztikái szerint a hazai kibocsátású bankkártyákkal belföldön végrehajtott vásárlási tranzakciók száma közel 31 százalékkal emelkedett 2021. második negyedévéhez képest, és megközelítette a 280,5 milliót.

A belföldi kártyás vásárlások értéke is látványosan, 26,6 százalékkal nőtt éves összevetésben, megközelítve ezzel a 2268 milliárd forintot. Nem meglepő módon a külföldi kártyás vásárlási tranzakcióknál is szép növekedést mért az MNB: a számuk 21,3, az értékük pedig 31,4 százalékkal emelkedett egy év alatt. A belföldi készpénzfelvételi tranzakciók száma bő 8 százalékkal, 22,43 millióra nőtt a múlt év második negyedéhez képest, az egy műveletre jutó összeg viszont érezhetően nőtt, hiszen a készpénzfelvételek értékénél 14,3 százalékos növekedést mutat a statisztika.

A jegybank adatai szerint az internetes bankkártyás vásárlási forgalom változatlanul gyors ütemben növekszik. A belföldi tranzakciók száma 21,7 százalékkal nőtt egy év alatt, értéke pedig 14,7 százalékkal, 397 milliárd forint közelébe emelkedett. A külföldi internetes vásárlások számánál 16,7, értrékénél pedig 25,5 százalékos bővülést hozott az elmúlt egy év, így utóbbi már meghaladta a 253 milliárd forintot.

A júniusig tartó egy év alatt jelentősen fejlődött a hazai pénzforgalmi infrastruktúra is Magyarországon. Az itthon működő POS-terminálok száma például már megközelítette a 226 ezret június végén, ami bő 35 ezer darabos – 18,7 százalékos – emelkedés 2020. azonos időszakához mérten.

Az itthon vezetett bankszámlák száma 1,8 százalékkal, 10,485 millióra nőtt a júniusig tartó egy évben, miközben a forgalomban lévő bankkártyáké 2 százalékkal, 9,78 millió közelébe emelkedett. A hitelkártyák száma viszont tovább csökkent: június végén már kevesebb, mint 1,19 millió volt forgalomban belőlük.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink