Jön a környezettudatos ingatlanok kora?

Hírek Figyelo.hu

 

Prof. Dr. Boros Anita, a GREENOLOGY Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont vezetője

A fenntartható ingatlanfejlesztések és ezzel a környezettudatosan fejlődő épített környezet megteremtése, növelése érdekében Magyarország vezető ingatlanfejlesztői cégeit tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) együttműködik a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületével (HuGBC) és a Greenology – Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközponttal, így felgyorsulhatnak a környezettudatos innovációk az ingatlanfejlesztési szektorban – jelentette be az IFK elnöke, Takács Ernő.

Barta Zsombor, a HuGBC elnöke szerint a fenntarthatóság szempontjából kulcsszerepük van az ingatlanfejlesztőknek, hiszen a környezettudatosságot segítő elemek meghatározóak az épületek életciklusában is. Prof. Dr. Boros Anita, a GREENOLOGY Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont kiemelte: ebben az évben az építésgazdaság zöld innovációs kérdéseire fókuszálnak.

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (Hungary Green Building Council, röviden HuGBC) 2009 óta fogja össze az ingatlanszektor, az építőipar és az építésgazdaság szereplőit, hogy közreműködésükkel részt vegyen a környezettudatos és fenntartható építést előmozdító építészeti szabályozás szakmai kidolgozásában. A szervezet szemléletformáló és oktatási tevékenységet is végez, tudásbázist nyújt. A globális World Green Building Council közösség tagjaként nemzetközi tapasztalatokra is támaszkodik, élvonalbeli stratégiai elveket, módszertant és gyakorlatokat hoz Magyarországra.

Az IFK pedig arra törekszik, hogy a magyarországi ingatlanfejlesztéseket világos szabályrendszer alapján, a funkcionalitás szempontjainak szem előtt tartásával, esztétikusan és gazdaságosan lehessen megvalósítani a tulajdonosok, a felhasználók és az épített környezet használói érdekében.

Barta Zsombor, a HuGBC elnöke

Barta Zsombor, a HuGBC elnöke kiemelte, hogy a fenntarthatóság szempontjából kulcsszerepük van az ingatlanfejlesztőknek.

Már a korai tervezési, majd a kivitelezési szakaszban is alkalmazható sok olyan környezettudatosságot segítő elem, amelyek meghatározóak az épületek életciklusában.

A hazai nagy ingatlanfejlesztők már több éve sikeresen integrálják a nemzetközi jó gyakorlatokat, és azt látjuk, hogy a kereskedelmi ingatlanfejlesztők többsége utat is mutat: folyamatosan nyomon követik és lehetőség szerint be is vezetik a piacot formáló innovációkat és újításokat – mondta Bartha.

A megállapodás alapján a felek több témakörben is együttműködnek majd: köztük a környezettudatos épített környezet általános ismereteinek társadalmi, szakmai kommunikációjában, ismeretterjesztésben és szemléletformálásban. Emellett közös érdekképviseletet hoznak létre az építészeti szabályozásban a fenntarthatóság és környezettudatosság kellő súlyú érvényesítése érdekében, és a fenntartható építést/felújítást előmozdító jogi és gazdasági szabályozás, támogatási rendszer véleményezésében, kidolgozásában.

Takács Ernő, az IFK elnöke

A másik megállapodásról Takács Ernő elmondta, hogy a GREENOLOGY Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont elsődleges célja, hogy segítse a hazai gazdaságot a zöld, innovatív és fenntartható átállásban.

A zöld innováció széleskörben teszi lehetővé a jelentősebb nemzetgazdasági ágazatok fenntarthatósági átállásának támogatását.

Takács Ernő ismertette, hogy az IFK és a Tudásközpont a jövőben együttműködik az építésgazdaságban részt vevő szakemberek, vállalkozások, kutatók, oktatók és felsőoktatásban részt vevő hallgatók tevékenységének gyakorlati és elméleti támogatásában, a zöld innovációs és fenntarthatósági tevékenység fejlesztésében az építésgazdaság területén belül.

További együttműködési területek közé sorolta az innovatív, környezetbarát termékek piacra jutásának elősegítését és a zöld innovációs megoldások gyakorlati alkalmazási eszközrendszerének kidolgozását.

Öt év alatt megduplázódtak az ingatlanárak

(Borítókép: zsupfedés 2021.06.19. Zalaegerszeg (Katona Tibor, Zalai Hírlap)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink