Jól teljesített a Morgan Stanley

Hírek Figyelo.hu

A Morgan Stanley részvény- és kötvényüzletága kiemelkedően teljesített a harmadik negyedévben, míg a hagyományos banki tevékenységet szerényebb számok jellemzik – írja a Világgazdaság.

A Morgan Stanley a vártnál sokkal jobb, 26 százalékos nyereségnövekedést könyvelt el a harmadik negyedévben.

A nettó nyereség 2,72 milliárd dollárra nőtt, szemben az egy évvel ezelőtti 2,17 milliárd dollárral. Az egy részvényre jutó tisztított nyereség (EPS) 1,66 dollárra emelkedett a korábbi 1,27 dollárról, és jelentősen meghaladta a Refinitiv elemzőinek 1,28 dolláros prognózisát.

A vállalat negyedéves árbevétele 16,2 százalékos növekedéssel 11,66 milliárd dollár lett a tavalyi 10 milliárd dollár után, csaknem 10 százalékkal felülmúlva a 10,65 milliárd dolláros várakozást. A tőkemegtérülési ráta (ROE) 13,2 százalékra nőtt az előző év azonos időszakának 11,2 százalékáról. A Morgan Stanley teljesítménye szinte együtt mozog a fő rivális Goldman Sachs eredményeivel, amely több mutatója szerint az elmúlt évtized legjobb negyedéves eredményét hozta.

A bank legnagyobb, az intézményi értékpapírrészlegéből származó bevétele, amelybe a befektetési banki és a részvény- és kötvénykereskedelmi üzletágak is tartoznak, 21 százalékkal, 6,06 milliárd dollárra nőtt, többek között számos nagyobb cég IPO-jából származó magas díjbevétele következtében.

Egy évvel ezelőtt még 5 milliárd dollár volt a részleg bevétele. A terület adózás előtti negyedéves nyeresége 2 milliárd dollár lett, szemben a tavalyi 1,3 milliárd dollárral. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy csökkent a hitelezési aktivitás.

A részvény- és kötvénykereskedelmi üzletág kiemelkedően magas, 20 százalékos árbevétel-növekedést ért el, bevétele 4,15 milliárd dollárt lett a tavalyi 3,45 milliárd és a várt 3,8 milliárd dollárral szemben, ám az előző negyedévi rekordszinttől elmaradt.

A bank előre figyelmeztetett, hogy az üzletág nem teljesít majd olyan jól a harmadik negyedévben, mint a másodikban, amikor a koronavírus-járvány kitörése miatt a pénzügyi piacok hatalmas ingadozásaiból profitált. A várakozáson felüli eredmények hatására a bank részvényeinek ára tegnap emelkedett.

A hat nagybank mindegyike közzétette már a negyedéves beszámolóját, ezekből az látható, hogy a részvény- és kötvénypiac kifejezetten aktív volt a harmadik negyedévben, az alacsonyabb hozamkörnyezet azonban rányomta a bélyegét a hagyományos banki tevékenységekre. A bankok többsége az első fél évre összpontosította a céltartalékok felhalmozását, így számíthatunk arra, hogy a negyedik negyedévtől már a céltartalékok feloldásába kezdenek, ha a járvány második hulláma nem okoz a korábbihoz hasonló gazdasági visszaesést.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink