Jól áll a francia vakcina

Hírek Lengyel Gabriella

A Sanofi francia gyógyszeripari óriás és a brit GSK hétfőn pozitív eredményről számolt be a Covid-19 vakcinájuk klinikai vizsgálatai kapcsán, ez pedig azt jelenti, hogy a korábbi kudarcok után egy újabb vakcinával bővül a kínálat a járvány elleni harcban.

A vállalatok közleménye szerint a klinikai vizsgálat II. fázisának eredményei lehetővé teszik számukra, hogy az elkövetkező hetekben áttérjenek a vizsgálatok utolsó szakaszára. Úgy tűnik, a szerencse végre a gyártók mellé szegődik, és piacra tudják dobni a terméket.

A fejlesztés a korábbi, sikertelen tesztelés miatt húzódott el, ugyanis a tavalyi vizsgálatok során a vakcina nem váltotta ki a megfelelő immunválaszt az idősebb korosztályban, így erősen kétségessé vált, sikerül-e engedélyeztetni. A francia közvéleményt érzékenyen érintette a kudarc, sértette a nemzeti büszkeséget, hogy a világ egyik vezető államának még a járvány után egy évvel sincsen saját vakcinája.

A most lezárult II. fázisban 722 önkéntes bevonásával tesztelték a vakcinát, a következő, május végén, június elején induló klinikai fázisban pedig már 35 ezer fő bevonásával folyik a nemzetközi vizsgálat.

Míg a vakcinát korábban a vuhani vírustörzs ellen vizsgálták, most a dél-afrikai mutáns elleni védettséget is figyelik a szakemberek. A vizsgálatok várható befejezése az év végére tehető, jó egy évvel az amerikai vakcinák után.

A francia és a brit gyártók által fejlesztett oltóanyag kombinálja a Sanofi által kifejlesztett antigént, amei serkenti az antitestek termelését, a GSK adjuváns technológiájával, amely viszont az oltóanyag által kiváltott immunválaszt erősíti. A 2. fázisú vizsgálat azt mutatta, második dózis után a vakcina erős immunválaszt váltott ki a felnőttek minden korosztályában, az antitestek termelésének aránya 95 és 100 százalék között mozgott – közölte a Sanofi és a GSK.

Az is kiderült, hogy már egy adag vakcina is magas antitestszintet termelt azoknál, akik korábban átestek a koronavírus fertőzésen. A gyártók megkezdték a tárgyalásokat a lehetséges beszállításokról több országgal és az Európai Unióval is.

Eközben a Sanofi egy második vakcinán is dolgozik a Translate Bio amerikai céggel, ez a vakcina ugyanazzal a messenger RNS technológiával, mint a Pfizer-BioNTech és a Moderna.

(Borítókép: NICOLAS GUYONNET, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink