Jegybank: marad a “lazaság”

Hírek
Mintegy két esztendeje rekordalacsony szinten tartózkodik a jegybanki alapkamat, és az MNB friss közlése alapján még egy ideig 0,9 százalékos marad az irányadó ráta.  

A Monetáris Tanács megítélése szerint az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat, valamint a laza rövid és hosszú oldali monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges – olvasható az MNB friss közleményében. A jegybankárok úgy tartják, hogy magyar gazdaság növekedése 2018-ban tovább élénkül, majd 2019-től fokozatosan lassul. A három százalékos inflációs cél fenntartható elérése pedig 2019 közepére várható.

Az MNB közléséből kiderül, hogy a hazai kétszámjegyű béremelkedésnek inflációs hatás továbbra sincs, inflációs oldalról nézve az olajárak nőttek az elmúlt hónap során. Nem kell tartani az importált drágulástól sem: az eurozónában az inflációs alapfolyamatok az Európai Központi Bank előrejelzései szerint az elkövetkező években is visszafogottak maradnak.

Ide tartozik még, hogy a jegybanki szakértők szerint a hazai munkanélküliségi ráta historikus mélyponton tartózkodik. S előretekintve a gazdasági növekedésben továbbra is markáns szerepe lesz a belső kereslet általános erősödésének. Az építőipari termelés dinamikus növekedése és a szolgáltató szektor teljesítményének bővülése az elkövetkező hónapokban is folytatódik.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink