Itt az új adócsomag!

Hírek
Jövőre 12 millió forintra nőhet a kisvállalkozások adómentessége az áfában, csökkenhet a bankadó, még több nyugdíjast és kutatót alkalmazhatnak a cégek - ez a most benyújtott új adócsomag “lelke”.   

A kormány adópolitikájának a fókuszában az adócsökkentés, egyszerűsítés és versenyképes adórendszer áll. A most benyújtott törvényjavaslat is egy lépést tesz előre annak érdekében, hogy hazánk biztosítsa az Európai Unióban a legversenyképesebb adózási környezetet – derül ki a Pénzügyminisztérium közléséből. 

Amennyiben az Országgyűlés megszavazza, jövőre 12 millió forintra nőhet a kisvállalkozások adómentessége az áfában, csökkenhet a bankadó, még több nyugdíjast és kutatót foglalkoztathatnak a cégek, illetve azok a cégóriások, amelyek eddig ezt nem tették, hozzájárulnak a közterhekhez.

Új elem az is, hogy a következő esztendőben a kétgyermekes családok adókedvezménye havi ötezer forinttal emelkedik, az UHT és az ESL tej áfája a legalacsonyabb mértékű – öt százalékos – lesz. A két – már az Országgyűlés által korábban elfogadott – javaslat 40 milliárd forintot hagy az érintetteknél.

Ami pedig a bankadó részleteit illeti: a bankadó felső kulcsa 0,21 százalékról 0,2 százalékra csökken. Ide tartozik az is, hogy jövőre természetes személyek kincstárnál vezetett és állampapír-forgalmazás érdekében igénybe vett ügyfélszámlája és más számlavezetőnél vezetett fizetési számlája között lebonyolított fizetési művelet után sem kell majd pénzügyi tranzakciós illetéket fizetni.
 
A köztehercsökkentéssel párhuzamosan Magyarország versenyképességét növelheti a kutató-fejlesztő foglalkoztatása után járó adókedvezmény is. 

Közben a december 20-ig elvégzendő adófeltöltési kötelezettség szabályai is enyhülnek. Az itt tévesztő cégek esetében a maximális mulasztási bírság-mérték a felére csökken.

Borítófotó: PuzzlePix / Dreamstime

Ezek is érdekelhetnek

További híreink