Itt a lehetőség, hogy ellesse a Michelin-csillagos magyar séfek trükkjeit

Hírek Sz. H.
Többek között Széll Tamás, Rácz Jenő és Pesti István receptjeivel jelent meg a Magyar Bocuse d’Or Akadémia legújabb könyve, Best of Hungary címmel, amely a hazai vendéglátóipar munkaerőhiányán is szeretne segíteni.

A Stand25 Bisztróban mutatkozott be a Magyar Bocuse d’Or Akadémia harmadik saját kiadású könyve, a Best of Hungary. A kötetben az összes magyar Michelin-csillagos étterem séfje közreműködött, de természetesen a 2022-23-as sikeres magyar Bocuse d’Or szereplés részletei is helyet kaptak benne.

Az elmúlt év kiemelkedően fontos volt a magyar gasztronómia történetében, hiszen tavaly márciusban Dalnoki Bence vezetésével második lett a magyar csapat a Bocuse d’Or Europe Budapesten megrendezett fordulójában. Novemberben számos új Michelin-csillaggal gazdagodtak a magyar éttermek, immár nemcsak Budapesten, hanem vidéken is, és két Michelin-csillagos étteremmé vált a budapesti Stand és a tatai Platán is. 2023 januárjában pedig megszületett minden idők eddigi legnagyobb Bocuse d’Or sikere: a magyar csapat a bronz szobrot vezette át a verseny lyoni döntőjében.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke a mai sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, ezek az eredmények mindenképp azt jelzik, hogy érdemes megállni egy pillanatra és ünnepelni, hiszen van rá ok. A Best of Hungary kiadvány is ezeknek a sikereknek az ünneplésére jött létre, illetve azért, hogy a Bocuse d’Or versenyzések során megszerzett tudást és tapasztalatot közkinccsé tegye, elsősorban a szakma számára.

A könyvben minden magyar Michelin-csillagos étterem séfje bemutat 2-2 receptet, amelynek fő alapanyaga az elmúlt évek Bocuse d’Or versenyeinek valamelyik kötelező alapanyaga. De ez nem minden. A kiadványban szerepelnek Dalnoki Bence és a magyar csapat európai ezüst, valamint lyoni bronz szobrot érő receptjei is, amelyek fontos tudást adnak át a magyar szakácsoknak, illetve a jövő generációinak.

Hamvas Zoltán elmondta, határozott szándékuk, hogy ez a magas minőségben előállított album eljusson az összes hazai vendéglátóipari iskolába, és a leendő szakácsok bármikor kézbe vehessék. Lelkesíteni muszáj, hiszen egyre kevesebb a fiatal a szakmában, a szakács- és a cukrászképzés még tartja magát, de felszolgálókat gyakorlatilag lehetetlen itthon találni.

Dalnoki Bence séf megerősítette, hogy ő tanulóból hat-hét év alatt jutott el arra szintre, hogy idén Lyonban a világ legrangosabb szakácsversenyén a dobogó harmadik fokára álhatott fel a csapatával. Ehhez persze tudatos szakmai építkezés és némi szerencse is kellett, de ahogy az ő példája is mutatja, a nagy álmok megvalósíthatók, a kiemelkedő Bocuse d’Or szereplés elérhető egy magyar szakács számára is.

A könyvet Püspöki Apor és az APLI Design csapata készítette, a fotók Fekete Antonio és Kaunitz Tamás, a szerkesztés Lami Juli munkája.

A könyvbemutatón az új Bocuse d’Or szezon alakulásának részleteit is kihirdették. A magyar Bocuse d’Or Akadémia május 31-ig várja a receptes jelentkezéseket, a pályázat részletei hamarosan felkerülnek a szervezet honlapjára, valamint a Facebook oldalára.

Borítókép és köztes fotók: Fekete Antonio

Ezek is érdekelhetnek

További híreink