Itt a 2018-as adócsomag!

Hírek
Miután a parlamenti képviselők megszavazták a legfontosabb 2018-as adózással összefüggő szabályokat, össze is állt az új adócsomag. Összeszedtük a legfontosabb részleteket.  

Januárban lép hatályba az általános közigazgatási rendtartási törvény és ezzel hatályát veszti a közigazgatási hatósági eljárási törvény, amely az adóigazgatási eljárásban az általános eljárási szabályokat tartalmazta. Közben az adózás rendjének újraszabályozása miatt felül kellett vizsgálni valamennyi kapcsolódó jogszabályt, ezeket a módosításokat tartalmazza a most elfogadott törvény. A szóban forgó jogi módosítás 114 törvényen változtat, tartalmazza a többi között azt, hogy az adóalanyok jövő évtől maximum 10 százalékkal csökkenthetik a fizetendő népegészségügyi termékadó összegét egészségmegőrző programok miatt felmerült költségeikkel. A munkáltató pedig már a 2017-es évre vonatkozóan sem készíthet munkáltatói adómegállapítást, valamint hogy a mezőgazdasági őstermelőknek és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek az adóhatóság először a 2017-re vonatkozóan készít bevallási tervezetet.

Új elem, hogy egységes szabályok születtek az adóhatóság végrehajtási eljárásaira. Tudniillik a hivatal általános végrehajtó szervvé válik a jövő évtől, eljárásaira pedig egységes szabályokat alkotott az Országgyűlés.  Jövőre, de 2019-ben is bővül azon végrehajtandó követelések köre, amelyeket az adóhatóság folytathat le. Fontos változás, hogy a  lakástulajdon csak akkor értékesíthető, ha a végrehajtás más formái nem vezettek eredményre, a vállalkozások zavartalan működését pedig a gépjárművek lefoglalhatóságának korlátok közé szorítása biztosítja.

Ugyancsak módosulás, hogy külön eljárási törvény vonatkozik jövő évtől a vámeljárásokra. A törvény a hatályos vámtörvényt dolgozza át az unós vámkódex struktúrájának figyelembe vételével. Például a kérelemre indult eljárásokat a vámhatóságnak 120 napon belül kell elvégeznie, míg a hivatalból indulókra 90 napja van a hatóságnak. Ugyanakkor a  jogszabály a jövőben nem tartalmazza a helyszíni ellenőrzést, mert azt a vámellenőrzés kiváltja.

Az Országgyűlés új törvényeket hozott az adózás rendjéről és az adóigazgatási rendtartásról. Ennek a lényege, hogy az adóhatóság ügyfélközpontú szolgáltatást nyújt, vagyis úgy segíti az adózókat kötelezettségeik teljesítésében, hogy a költségvetés bevételi érdekei ne sérüljenek.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink