Ingyenesen lehet cukrásznak és szakácsnak tanulni a Balatonnál

Hírek Figyelo.hu
Már évente két továbbképző kurzus indul az ingyenes felnőttképzés keretében a szakács és cukrász mesterség iránt érdeklődőknek és elmélyülni tervezőknek.

Ingyenes felnőttképzést indított a balatoni vendéglátók akut munkaerő hiánya miatt a Siófoki Szakképzési Centrum – adta hírül a Turizmus.com. A szakács és cukrászképzés olyan népszerű, és a munkaadók részéről is olyan nagy igény van a továbbképzésen részt vett, képzett munkaerőre, hogy immár nem csak szeptembertől, hanem februártól is elindult egy-egy kurzus.

A felnőttképzésen alapfokú szakképzettséggel rendelkezőkre és más ágazatokból érkező, pályamódosításon gondolkodókra is számítanak, utóbbiaktól elsősorban azt remélik, hogy kedvet kapnak majd a vendéglátáshoz, ami a környéken stabil megélhetést biztosít a jövőben is.

Idén jobb lehet a munkaerőpiaci helyzet a Balatonnál, mint tavaly és a korábbi években, miután folyamatosan jelentkeznek felvételre az osztrák síterepekről hazatérő képzett vendéglátósok – mondta az ingyenes felnőttképzésbe csapatával gyakorlati oktatóként bekapcsolódó Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonos-ügyvezetője, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnök a VG-nek. Ausztriában ugyanis már biztos, hogy a korábbiakat meg sem közelíti az idei síszezon, több hajdan csaknem teltházas szállodában 30 százalék körüli foglaltságról számoltak be a hazatérők. Csapody szerint a helyzetből mindenképpen igyekeznek profitálni a balatoni vendéglátósok, akik

a külföldről haza szerződő rutinos szakemberekkel és a továbbképzésen résztvevőkkel a korábbinál több helyen tudnak majd magasabb szintű szolgáltatásokat nyújtani a vendégeknek.

Az üdülőtérség szakképző intézményeivel szemben elvárás, hogy a szeptemberi mellett februári tanévkezdéssel is reagáljanak a Balatonnál jelentkező munkaerőpiaci kihívásokra Az ingyenes, úgynevezett keresztféléves, szakképzettséget nyújtó, másfél éves esti felnőttképzés három éve indult be a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyuláról elnevezett technikum- és gimnáziumában, valamint a Balaton közeli Marcali Hikman Béla Szakképző Iskolájában.

A jövő hónap elején a Krúdyban kereskedő és webáruházi, valamint turisztikai technikus képzést, továbbá szakács, cukrász, panziós-fogadós szakképzést indít a Siófoki SzC, az ugyancsak siófoki Bacsák György Technikum és Gimnáziumban pedig kereskedelmi értékesítő, a marcali Hikman Béla szakképzőben pedig cukrászképzés kezdődik – tudósított a Turizmus.com a siófoki centrum kancellárjától, Szamosi Lóránttól származó információikra hivatkozva.

A már szakképzettek számára az új, második képzés is államilag támogatott, így például egy szakács cukrászképzésre is beiratkozhat.

A felvehető tanulólétszám limitált, a virtuális séfpulttal és nyolc kamerával felszerelt, multimédiás siófoki, illetve marcali konyhában egy időben ugyanis csak tizenöt tanuló pallérozhatja a gyakorlati tudását – jegyezte meg a kancellár.

Éled az optimizmus a vendéglátóiparban

(Borítókép: Getty Images)

További híreink