Íme a legfrissebb szálláshely-telítettségi adatok

Hírek Halaska Gábor
A szálláshelyek utóbbi napokban tapasztalható gyors telítődését a Figyelo.hu kérdésére megerősítette a Szallas.hu ügyvezetője, Szigetvári József is, illetve a portáltól megkaptuk a legfrissebb foglaltsági adatokat is. E szerint a balatoni szállások 50-85 százaléka már foglalt, időponttól és a szállás típusától függően. Az árak pedig emelkednek 7-20 százalékkal. A május 20-án, csütörtökön megjelenő, nyomtatott Figyelő hetilap címlap anyaga részletesen foglalkozik a turizmus, a vendéglátás, a rendezvényszervezés várható nyarával.

A Szallas.hu friss adatai szerint villámgyorsan fogynak a szálláshelyek. A Balatonon jelenleg közel 4000 aktív szálláshellyel rendelkezünk, ebből a nyár különböző időpontjait kiválasztva már csak 600-2000 foglalható szállás jelenik meg a találati listában. Adataik alapján először a magánszálláshelyek (apartmanok, vendégházak) telnek meg.

Az idei nyári hónapokra az eddig bentálló foglalások alapján átlagosan hozzávetőlegesen 7 százalékos áremelkedést lát a portál (ár/fő/éj). Ez régiónként, településenként, szállástípusonként, de szálláshelyenként is eltérő lehet.

Nagyobb mértékű lehet például az áremelkedés azoknál az szálláshelyeknél, akik az elmúlt időszak kényszerpihenőjét fejlesztéssel töltötték. Sokan megújult kínálattal, extrákkal, a tavalyinál magasabb minőségű kínálattal jelentek meg, ami az áraikban is megmutatkozik. Tágabbra nyílik az amúgy is széles árolló, a kategóriát lépők jellemzően 20 százalékkal, például nyolcezer forint/fő/éj helyett tízezerért tudják kiadni szobáikat.

Az árak emelkedését a robbanásszerű kereslet is előidézi, amire nagy esély van a korlátozások teljes feloldásának híre után. Vannak olyan szálláshelyek, akik például erre várnak – főként a vendégházak és panziók kiadói körében.

E szálláshely kategóriában a Szallas.hu kínálatában áprilisban még a szokásos kínálat negyede, azaz mintegy ötezer szálláshely még nem tette közzé nyári ajánlatát, vagyis nem foglalható, ők minden bizonnyal az aktuális piaci kereslethez akarják árazni magukat.

Érdekesség, hogy a nagy magyar szállásportál valamennyi partnere dinamikus árazást használ, így az árakról csak a pillanatnyi adatok alapján tudnak számokat mondani, de ez a szezon előrehaladtával és a körülményektől függően változhat.

Ez azt jelenti, hogyha tömegesen elkezdik foglalni a legolcsóbb település szálláshelyeit, az minden bizonnyal felhajtja az árat.

Továbbá ugyanez várható akkor, ha a korlátozások lazításával bejelentenek 1-1 fesztivált vagy nagyobb eseményt egy adott településen.

E dinamikusan változó árakat persze több tényező is befolyásolja, például a kereslet, a desztináció népszerűsége, az időpont és a szállástípus is. Tehát: nemcsak a Balaton térségében lesznek kiugró árak, ugyanakkor a Balaton környékén is lesznek alacsony árak.

Ez azt is jelenti, hogy érdemes akár csak hétköznapokra időzíteni egy-egy rövidebb nyaralást, ha nem akar a vendég a zsúfoltabb hétvégén nyaralni. Ez tehát azért is előnyös lehet, mert számos szállásadó alacsonyabb árral, akciós csomaggal próbálja vonzóbbá tenni a hétköznapi ajánlatokat, hogy feltöltse szobáit.

Jelenleg az úgynevezett bennálló aktív nyári foglalások alapján legdrágább (/fő/éj ár alapján) települések:

Fotó: Szallas.hu

Megjegyzés: Lillafüred, Mátraháza és Parádfürdő esetében az átlagárat torzítja (emeli), hogy a foglalások jelentős százaléka hotelbe szól.

Bennálló aktív nyári foglalások alapján legolcsóbb (/fő/éj ár alapján) települések:

Fotó: Szallas.hu

További részletek a május 20-án, csütörtökön megjelenő, nyomtatott Figyelő hetilap címlap anyagában.

(Borítókép: A Sárkány dombon szeptember 15-16-án családias hangulatú sárkányfesztivált rendeztek ahol a résztvevők helyszínen készített és készen hozott sárkányokat eregettek a szélben. (MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink