IKEA: fenntarthatóbb lett a magyarok karácsonya

Hírek Figyelo.hu
Egészen sokan készülnek Magyarországon műfenyővel a karácsonyra, miközben az ételpazarlás nem elterjedt és egyre többen tartják elképzelhetőnek a húsmentes ünnepi menüt – derül ki az IKEA kutatásából, mely a fenntarthatóság és a karácsony közötti kapcsolatot vizsgálta a magyarok körében.

A bútoráruház felméréséből azonban kiderül az is, hogy a kézzel készített és másodkézből származó ajándékok vagy épp a fenntartható csomagolás még kevésbé népszerűek.

Az adatokból kiderül, hogy mára már a válaszadók 45,8 százaléka a műfenyő mellett dönt, míg a hagyományos vágott fenyőket 36 százalék részesíti előnyben. Sokan döntenek a később a természetbe visszaültethető földlabdás fenyő mellett (8,8 százalék), ami után következik az az 5,5 százalék aki egyáltalán nem állít fát, míg 3,3 százalék igyekszik kreatív, alternatív megoldásokat találni.

A karácsonyi menüvel kapcsolatban

a válaszadók 27 százaléka mondta el, hogy soha nem főz húsmentesen az ünnepekre,

míg 51 százalék jelezte azt, hogy noha előfordulnak nála húsmentes fogások, nem ez a fő szempont a menü összeállítása során. A válaszadók 12,7 százaléka viszont minden évben hús nélkül készíti az ünnepi ételeket, míg 8,1 százalék mondta azt, hogy vendégei kedvéért főz ilyen fogásokat.

A karácsonyra készített ételek a legritkább esetben végzik a szemétben, 41,7 százalék fagyasztással óvja meg azokat az ételeket, melyek megmaradtak, míg 36 százalék úgy főz, hogy abból nem lesz maradék.

Noha az ajándékozás területén egyre gyakoribb az élmények ajándékozása, azért a tárgyak továbbra is népszerűek.

Fotó: Pixabay

Ezek csomagolása azonban sok hulladékkal járhat.

A felmérés résztvevőinek kétharmada a hagyományos karácsonyi csomagolópapír mellett dönt, ám az összes megkérdezett 44,6 százaléka olyan ajándéktasakot vagy dobozt használ, ami a következő évben is jó lehet. A válaszadók tizede már már kifejezetten újrahasznosítható csomagolópapírt vásárol. A megkérdezettek mindössze 13 százaléka állítja, hogy inkább be sem csomagolja az ajándékokat.

A csomagolásba kerülő ajándékok kapcsán a válaszadók 54 százaléka mondta azt, hogy néha készít saját kezűleg ajándékot, azonban a használt darabok nem népszerűek, 64 százalék sosem ad ilyen ajándékot.

Ez lehet a karácsony új techslágere

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink